Két győztest hirdettek a Nemzeti VERSeny dupla szuperdöntőjén, amelyet a hétvégén követhettek az érdeklődők a Nemzeti Színházban és online. Az V. és a VI. Nemzeti VERSeny fináléján 70 versklipet vetítettek le, és ugyanennyi verset hallhatott a közönség.

A Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház hat évvel ezelőtt azzal a szándékkal hívta életre a Nemzeti VERSenyt, hogy újszerű, innovatív megoldásokkal segítse a költészet térhódítását, és hogy az online fordulók révén lehetővé tegye a versenyzést a versmondással és versklipekkel a világ minden részéről.

A szuperdöntőbe több száz versenyző közül, kétfordulós versengés után kerültek a versmondók, a zsűri döntése és a közönség szavazása nyomán. Először versmondásukat tették közzé online a résztvevők, majd a középdöntőben versklipeket készítettek. Etűdök, imázsklipek, játékfilmszerű és animációs megoldások születtek. A Székelyföldről, Erdélyből, a Vajdaságból, Felvidékről, Kárpátaljáról, de Ausztriából, Németországból és az Egyesült Államokból is jutottak be a döntőbe versenyzők.

A zsűritagok között volt Bakos-Kiss Gábor színművész, Lutter Imre előadóművész, producer, a VERSeny főszervezője, Szabó László kommunikációs szakember, Szűcs Nelli színművész és Wiegmann Alfréd rendező.

Mindkét nap először a versklipeket láthatta a közönség, míg délután a tematikához kötődő klasszikus és kortárs verselőadásokat. A produkciókat a zsűri helyben értékelte.

A tematika szombaton, a 2020-as döntőben elsősorban a rendszerváltoztatásra, Vörösmarty Mihály születésének 220. évfordulójára és a karanténhelyzetre tekintettel a járványra, az egészségre, a bezártságra és az összetartozásra épült.

Az V. Nemzeti VERSeny győztese a 19 éves Hegedűs Bori lett. A mosonmagyaróvári versenyző, aki népdalénekesként is ismert és A Dal című műsorban is sikeresen szerepelt, Dsida Jenő Országos eső című versét dolgozta fel klip formájában, majd Nemes Nagy Ágnes Istenről című költeményét mondta el.

Kecskeméti Bence Odin 14 éves makói versmondó lett a második helyezett Dsida Jenő Itt feledtek című versének filmes feldolgozásával és aratott sikert Zsille Gábor Ha nincs ötvenhat című versével.

A harmadik helyen a Vácszentlászlóról döntőbe jutott, 34 éves Bódi Beáta végzett Pilinszky János Francia fogoly című versének filmjéért és Vörösmarty Mihály Előszó című költeménye tolmácsolásáért.

Vasárnap a VI. Nemzeti VERSeny élő szuperdöntőjében Pilinszky János életművére, valamint a pandémia kapcsán az újrakezdés költészetére reflektáltak a versek és a videóklipek. Először fordult elő az, hogy a szuperdöntőben a határon túli versmondók száma megközelítette az anyaországi versmondókét.

A három dobogós mindegyike Pilinszky János művét filmesítette meg. A fődíjas a 2021. évi Nemzeti VERSenyen az 54 éves, pomázi Balázs László Gábor lett, aki videóklipjében a Vesztőhely télen című verset dolgozta fel, és Villányi G. András Kérdelek, Uram című költeményét tolmácsolta a versenyen.

Második lett az ungvári születésű, 17 éves Tarpai Zsófia, aki Pilinszky Terek című versét vitte vászonra, és Dékány Dávid Az asztronauta című versét adta elő. Ismét a dobogón végzett a Nemzeti VERSeny 2019. évi győztese, a 22 éves budapesti Ledő Barnabás Pilinszky Kráter című versének slam poetry jellegű feldolgozásával és Weiner Sennyei Tibor Az illatos kert című versének előadásával.

A közvetítések a Nemzeti VERSeny és a Magyar Versmondók Egyesülete Facebook-oldalán, a versklipek a Nemzeti VERSeny YouTube-csatornáján láthatók.

A fotók forrása a Facebook.