Két kategóriában is jelölték a román filmes szakma legrangosabb elismerésére Téglás Istvánt: a székelyföldi származású színész a legjobb férfi főszereplőnek és a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Gopo-díjra is esélyes.

A Gopo-díjra jelölt filmek és filmes alkotók listáját csütörtökön tették közzé a szervezők.

A baróti származású, Bukarestben élő Téglás Istvánt a Horatiu Malaele Luca című alkotásában nyújtott alakításáért jelölték a legjobb férfi főszereplő díjára, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerés jelöltjei közé pedig Cristi Puiu Malmkrog című filmjében a komornyik megformálásáért került be. Téglás 2020-ban már elnyerte a díjat A hegyek szigete (La Gomera) című film mellékszereplőjeként.

A zsűri 26 tavaly bemutatott román nagyjátékfilm és alkotói közül választhatta ki a jelölteket. A legjobb nagyjátékfilm díjára esélyes Radu Jude rendezőnek a tavalyi Berlinalén Arany Medve-díjjal jutalmazott, Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című filmje, amelyet Románia a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjra is nevezett. A kategória jelöltjei között van Cristi Puiu Malmkrog, Eugen Jebeleanu Camp de maci (Mákmezők), Bogdan George Apetri Neidentificat (Azonosítatlan) és Ruxandra Ghitescu Ottó, a barbár című filmje is.  

A legjobb rendezőnek járó elismerésért szintén Radu Jude, Cristi Puiu, Eugen Jebeleanu, Bogdan George Apetri és Ruxandra Ghitescu versenyez.  

A legtöbb, 13 jelölést az Ottó, a barbár kapta, ezt a Malmkrog követi 11 jelöléssel. A Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban, a Neidentificat, a Camp de maci és a Luca 7-7 jelölést gyűjtött be. A díjátadó gálát április 19-én tartják.

Nyitókép: Téglás István a bukaresti Gopo-gálán. Fotó: Facebook/Premiile Gopo