November 19-én és 20-án rendezik meg Budapesten az 5. Magyar Speciális Független Filmszemlét.

A filmszemle célja, hogy a fogyatékossággal élők életére, gondolataira és érzéseire ráirányítsa a többségi társadalom figyelmét, és ezzel segítse elő az elfogadást.

A fogyatékossággal élők, pszichiátriai- és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők valamint független filmesek és diákok Kárpát-medencei integrált filmes seregszemléje évről évre egyre népszerűbb, Magyarországról és a határon túlról is érkeznek filmes pályaművek. Az idei évben 63 film került a vetítési programba.

Aki ellátogat a budapesti Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérbe, a rendezvény két napján olyan világokba nyerhet betekintést, amelyek többnyire zárva vannak az emberek előtt: csodálatos, sokszor hihetetlen történetek, mindnyájunk számára példaértékű emberi hozzáállások, a legnehezebb helyzetekből való kiutak, a hit, az életigenlés és az elfogadás jellemzi az alkotásokat.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítői számára a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt., a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest Főváros VI. Kerület Terézvárosi Polgármesteri Hivatal, valamint a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE - Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar ajánlott fel értékes díjakat, melyeket az említett intézmények képviselői adnak át a november 20-ai díjkiosztó gálán.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület és a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szervezte filmszemle fővédnöke Dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának koordinátora. A vetítésekre a belépés ingyenes.

A képek a 2018-as filmszemlén készültek, forrásuk a Facebook.