Könyvbemutatók, felolvasószínház, filmklub, koncert, tárlatvezetés, beszélgetés, irodalmi séta és érdeklődők százai – két nap koncentráltan a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky János költő tiszteletére. Ez a hétvégén megrendezett Pilinszky Piknik mérlege.

A piknik a Pilinszky 100 nevű sorozat keretében szerveződött, ami 2021 januárjában indult a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával, Juhász Anna irodalmár szervezésében.

Hetek óta városszerte látható volt a kétnapos irodalmi ünnepség, a Pilinszky Piknik plakátja, amely a november 26–27. közötti fesztiválra hívta fel a figyelmet. A rendezvényen filmmel, beszélgetéssel, tárlatvezetéssel, koncerttel és könyvbemutatókkal készültek a szervezők. A centenárium ismét irodalomkedvelő emberek százait szólította meg programjaival, és olyan előadók érkeztek vendégségbe, mint Ágh István költő, Márton László író, Udvaros Dorottya színművész, Mezey Katalin költő, Vecsei H. Miklós színművész, Beck Zoltán zenész, Pátkai Rozina zenész vagy Zalán Tibor író, költő. 

„A célunk az volt, hogy megmutassuk, egy ilyen katartikus költői életmű – ami egyszerre szól a bűnről, a szeretetről, a megbocsátásról, a várakozásról, a csöndről és a szemlélődésről – nem évül el, itt van bennünk, és ezerféle hangon meg tud szólalni. Pilinszky János üzenete advent előtt pár órával, 100. születésnapján örök érvényű” – mondta el Juhász Anna irodalmár, az esemény főszervezője.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) megrendezett irodalmi sokadalom már az udvarban látványos installációval fogadta a látogatókat. Az udvart forralt bor és finom gesztenyeillat lengte be. Balla Demeter fotográfusnak a PIM gyűjteményében szereplő gyönyörű portréinak kiállítása mellett egy POKET-automata is helyet kapott, nem véletlenül: a centenáriummal együttműködve megjelent e jeles napra a Szemközt a pusztulással egy ember lépked hangtalan – Pilinszky János emlékezete című kötet, melyet itt mutattak be november 26-án a kötet alkotói, szerkesztői. A két nap egyik legizgalmasabb pillanata volt ez, hisz a november 26-i, esti beszélgetés mellett itt mutatkozott be a Pilinszky 100 sorozat támogatásával létrejött klip, mely Pilinszky Apokrif és Grecsó Krisztián Magánapokrif című költeményei köré épül. A videó ötlete már kora tavasszal megfogalmazódott, és az első részleteket is a sorozat online adásában mutatták be az alkotók a Pilinszky 100 tizedik beszélgetésén, júniusban.

A piknik két napján a termekben péntek délutántól egymást követték az irodalmi események.  Wirth Imre kurátor a Két portré kiállításban exkluzív tárlatvezetést, míg Hafner Zoltán irodalomtörténész városi sétát vezetett, bemutatva a költő életéhez kapcsolódó otthonokat.

A meghirdetett rendhagyó irodalomórán Bánki Éva és Regős Mátyás írók Pilinszky Vázlat című versét elemezték a közönséggel együtt, míg Bogyay Katalin diplomata és Ugron Zsolna író a Pilinszky újra című, most megjelent kötetről beszélgettek, felidézve Rónay György, Ingrid Fischeaux, Nemes Nagy Ágnes és Szőnyi Zsuzsa alakját és Pilinszky Jánoshoz fűződő kapcsolatát.

Seress Zoltán színművész a költő háborúhoz kapcsolódó, az éhezést, a nélkülözést és az 1940-es évek valóságát bemutató írásait elemezte Juhász Annával, felolvasva az Új Emberben megjelent publicisztikai szövegeket. Gelencsér Gábor filmesztéta a Psyché című Bódy Gábor-filmet hozta a rendezvényre, melynek részleteit megtekintve a nézők elé került ez a kivételes alkotás, melyben Bódy Gábor összekapcsolta a 18. században élt cigány grófnő, Lónyay Erzsébet, a tragikus sorsú drámaíró, Ungvárnémeti Tóth László szerelmét és a fantaszta Zedlitz báró történetét. A beszélgetésen szó esett arról, mennyiben posztmodern az alkotás, s hogy a Psychében a nemzeti kultúra önállósodása van benne, Pilinszky pedig nem önmagát alakítja, hanem Kazinczyt, tehát a magyar költői nyelv megteremtőjeként jelenik meg.

Kiemelt jelentőségű volt az a kerekasztal-beszélgetés, ahol Mezey Katalin, Márton László és Ágh István írók szerepeltek. Utóbbi saját személyes élményeit is felidézte, többek között olyan eseményeket, amikor a Belvárosi Kávéházban vagy a Váci utcai Nárcisz Presszóban találkoztak Pilinszky Jánossal. Az ünnepség szintén egy centenáriumra létrejövő, közös szerkesztésben megvalósított irodalmi koncerttel zárult: Pátkai Rozina, Fenyvesi Márton és Dóczi Bence zenészek mellé Döbrösi Laura, Horváth Kristóf Színész Bob színművészek és Juhász Anna irodalmár narrátorként csatlakozott, hogy a nyáron, a Művészetek Völgyében bemutatott Tilos csillagon előadás ezúttal kivételes vizuális anyaggal kiegészülve debütáljon Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Pilinszky Piknik ereje abban rejlett, hogy megszólította az olvasókat, és valódi párbeszédet hozott létre száz évet átívelve a költészetről, de beszéljenek magukért azok a szavak, amik a szervezőkhöz érkeztek a hétvége hatását bemutatva: „Többet kaptam a programtól, mint elsőre reméltem!” vagy „Nagyon mélyen megérintett a tegnap esti zenés program, egyszerre volt mélyen valóságos, pontos, emberi, katartikus, felemelő, szürreális, álomszerű és apokaliptikus.”

Valóság lett, amit maga Pilinszky János vallott: „Életet és halált lehetetlen nem egybelátni. Élet és halál nem más, mint kettétört öröklét, meghasonlott valóság.”