A szervezők idén három kategóriában várták a hazai és nemzetközi nevezéseket: nagy- és kisjátékfilmeket, valamint dokumentumfilmeket küldhettek a nyolcadik alkalommal megrendezendő szegedi fesztiválra. A nemzetközi nívót jelzi, hogy köztük számos A-kategóriás fesztivált megjárt alkotás található.

Zsigmond Vilmos operatőr

Az előző évekhez képest jelentősen megnövekedett a nagyjátékfilmek száma: 29 alkotás érkezett a felhívásra, melyek között európai, ázsiai és tengerentúli nevezések egyaránt vannak.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a kezdetek óta jelentős hangsúlyt fektet a magyar filmekre és ezzel a hazai operatőrök munkásságának reprezentálására. Az elmúlt két évben bemutatott szerzői filmek – beleértve az Inkubátor program keretében megvalósuló műveket és a három legsikeresebb egész estés dokumentumfilmet is – szinte mindegyike nevezett a fesztiválra, azaz a mezőny az utóbbi időszak legfontosabb hazai filmjeinek legjobbjaiból áll össze.

A beérkezett mintegy 200 alkotás közül rangos filmes alkotókból és szakemberekből álló előzsűri választja ki a versenyprogramba kerülő filmeket, amelynek eredményét június 17-én hirdetik ki a szervezők.

Az operatőri munkára fókuszáló független filmes filmmustrát ősszel, október 8. és 12. között tartják a szegedi Belvárosi Moziban, amely a versenyprogram mellett workshopoknak, szakmai beszélgetéseknek, közönségtalálkozóknak és egyéb vetítéseknek, filmes eseményeknek ad otthont.