A Csíkszerda kórus tagjai Emma Kirkbyvel éneklik a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt.

A Csíkszerda kórus tagjai jó ideje nem zsúfolódhattak be a próbaterembe százötvened magukkal, hogy egymás hangjára támaszkodva megszólaltassák a szebbnél szebb harmóniákat, a próbák után nem ülhettek be kávézókba, hogy megtárgyalják a próba legapróbb mozzanatait, de alkotótáborokat és koncerteket sem tarthattak, így nem találkozhattak a közönségükkel sem, nem énekelhettek nekik.

Helyette hetente négy alkalommal videóhívások útján zajlottak a Csíkszerda próbái, miközben a kórustagok megtanultak olyan alkalmazásokat kezelni, amelyek létezéséről korábban még csak nem is hallottak. Megtapasztalták, hogyan énekelhetnek együtt – a távolság ellenére is – különböző applikációk segítségével, és miképpen rögzíthetik digitálisan ezeket a pillanatokat. Mindenekelőtt azonban megtanulták értékelni egymást és azt, ami eddig teljesen természetes volt számukra: hogy több százan alkothatnak együtt.

„A tengernyi kihívásra úgy tudtunk igent mondani, hogy közben eddig ismeretlen területeket fedeztünk fel: hétfőnként mini énekegyütteseket formálva próbáltuk ki magunkat virtuális szólistaként, keddenként a gyerekkarainkkal távoli országok zenéjét fedeztük fel úgy, hogy a hívásokba becsatlakozó külföldi vendégelőadókkal is együtt énekelhettünk. A szerdai próba virtuális együtt éneklést hozott, ahol számos új dalt tanultunk, míg csütörtökönként a zenetörténeté és a zenehallgatásé volt a főszerep Open Singing alkalmainkon. 

Adventi Fénynaptárunkban a kórus közösen éneklő családjai készítettek videókat. Februártól pedig Kezdőhang címmel jelentettek meg a csíkszerdások minivideókat, amelyekben kedvenc dalaikat adták elő. Februárban a Téli kórusok éjszakája helyett Csepella Olivér szövegére énekeltünk a kitartásról több száz kórusbarátunkkal. Az évad végére is maradt egy nagy durranás. Emma Kirkbyvel még úgy is több mint kétszáz énekesnek volt kedve elénekelni a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt, hogy a projekt idején már lényegében túl voltunk a harmadik hullámon” – számolt be a Csíkszerda utóbbi másfél évéről Tóth Árpád, a kórus karnagya, a Kórusok éjszakája művészeti vezetője.  

A Csíkszerda által évről évre megszervezett, nagysikerű nyári Kórusok éjszakájának idei online produkciójában összesen kétszázketten énekelnek Emma Kirkby világhírű angol szoprán énekesnővel közösen. A Kórusok éjszakája 2021-es dala, a Csillagok, csillagok kezdetű népdal már elérhető a Kórusok éjszakája YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

A Kórusok éjszakája szervezői idén nyáron újabb területen próbálják ki magukat. Ezúttal a Három Holló Kávéházzal közösen indítanak koncertsorozatot a kávézó színháztermében. Júliusban és augusztusban vasárnaponként este 6 órától várják majd a kóruszene kedvelőit a Kórusok éjszakájáról már ismert kórusokkal, énekegyüttesekkel. A szervezők reményei szerint 2022-ben ismét élőben rendezhetik meg az eseményt.