A Külön falka kapta a legjobb filmnek járó díjat, míg a Branka a legjobb kisfilmnek járó trófeát a július első hétvégéjén megrendezett Vukovár Filmfesztiválon.

A Duna-menti országok legújabb filmjeit szemléző esemény zsűrije az elsőfilmes Kis Hajni alkotásának műfajt újraértelmező koncepcióját, valamint a színészek játékát méltatta.

A hétvégén zárult Vukovár Filmfesztiválról a legjobb kisfilmnek járó díjat hazahozó Branka K. Kovács Ákos rendezésében készült, a magyar–jugoszláv határ közelében játszódik 1991-ben. A címszereplő szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán, ahol az osztály főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

A Branka a Salamandra Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, producere Gyurin Zsuzsi és Osváth Gábor volt.

A Nemzeti Filmintézet első filmes rendezőket támogató Inkubátor programjában megvalósuló Külön falka történetében a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) a nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, a kidobóként dolgozó Tibort (Dietz Gusztáv) kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi őt. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

Kis Hajni alkotása legutóbb a Magyar Mozgókép Fesztiválon és a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon is a legjobb film lett, utóbbin a közönségdíjat és a legjobb férfiszereplő díját is megkapta. „A Külön falka egy olyan film, amely a változásról, a megbocsátásról és az önmegvalósításról szól, a főszereplők energiája által vezérelt nyers természetesség pedig fokozza az érzelmes alkotás hatását” – emelte ki a Vukovár Filmfesztivál zsűrije az indoklásában.

Az apát alakító Dietz Gusztáv egykori grappling-küzdősport világbajnok, a kislányt Horváth Zorka játssza. A magyar–szlovák koprodukcióban készült filmben Kis Hajni állandó alkotótársai Nyoszoli Ákos operatőr, Nyitrai Anna látványtervező, Gorácz Vanda vágó és Borsos Oleg zeneszerző voltak. A forgatókönyvet a rendező Szántó Fannival közösen jegyzi.

A filmet a Proton Cinema a szlovák MPhilms-szel és a Visionteam L.O-val koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor programjának támogatásával gyártotta, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, koproducere Prikler Mátyás és Zora Jaurová, executive producere Petrányi Viktória.

A Külön falkát 2021-ben mutatták be a hazai mozik, és elérhető a Filmio kínálatában.

Nyitókép: Külön falka. Fotó: Nyoszoli Ákos