A díjazottak bejelentésével zárult hétvégén az olaszországi Párma nemzetközi filmfesztiválja, a 9. alkalommal megrendezett szemlén kettős magyar siker született.

A legjobb film díját Bergendy Péter legutóbbi rendezése, a Post Mortem nyerte el. A különleges hangulatú alkotás, melynek főhőse egy vándorfotós, tavaly október óta járja a fesztiválokat: Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban is több díjat nyert a legnépszerűbb zsánerfilmmustrákon. Az első világháborút követő spanyolnátha-járvány időszaka alatt játszódó borzongató kísértetfilm főszereplője Klem Viktor. Nyáron az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriájában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta.

A hazai moziközönség országszerte október 28-tól láthatja a Post Mortemet, mely a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel.

Krasznahorkai Balázs első mozifilmrendezése, a Hasadék a legjobb forgatókönyv díját nyerte el Pármában. A rendező Lengyel Balázzsal és Lovas Balázzsal közösen jegyzi a magashegyi tájakon játszódó, a balladák hangulatát megidéző filmdráma forgatókönyvét.

Krasznahorkai Balázzsal készült interjúnkat olvastad már?
Jelenet a Hasadékból
Fotó: Szilágyi lenke

A Molnár Levente és Babai Dénes főszereplésével készült alkotás nyáron elnyerte a legjobb mozifilmet illető Magyar Mozgókép Díjat, és szeptember óta vetítik a hazai mozik. Molnár Leventét a filmben nyújtott alakításáért a legjobb színész díjával tüntették ki nemrég a Cinefantasy filmfesztiválon Brazíliában.

A Hasadék az AGA Media és a Pipacs Film gyártásában készült, producere Szántó Gábor és Reich Péter.

A nyitóképen jelenet a Post Mortemből. Fotó: Szvacsek Attila.