Hazai premierként láthatók többek között a Berlinálén, vagy a velencei filmfesztiválon debütált családi nagyjátékfilmek. A versenyprogramban minőségi rövid animációk és kisjátékfilmek versengenek az Aranymókus-díjért. A vetítések mellett számos interaktív filmes családi program is várja a látogatókat. 

Tabutémák gyerekszemmel

Az idei fesztivál programjában szereplő alkotások a gyerekek életét formáló erőkről mesélnek, olyan tabutémákat is feszegetnek, mint a beilleszkedés, az elfogadás, a digitális függőség, az első szerelem, a nagyszülők elvesztése vagy épp a környezetünk védelme. Mindezt szórakoztató módon, a gyerekek nyelvén, a gyerekek szemszögén keresztül. A Cinemira ritka lehetőséget kínál arra, hogy a mai gyerekek mindennapi életével foglalkozó családi filmekkel találkozzon a mozivásznon a hazai közönség.

Zebraőr
Velence, Berinale, Oscar 

A fesztiválon óránként indul rövidfilmes összeállítás, ahol korosztály szerint négytől tizennégy éves korig mindenki talál magának filmet. A versenyprogramban összesen 41 rövidfilmet és animációt mutatnak be a világ minden tájáról. A Panoráma programban öt díjnyertes európai családi mozifilm látható, köztük az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal közönség-díjának idei nyertese.

Először látható Magyarországon az Oscar-jelölt rendező, Katja Benrath Rocca megváltja a világot című vígjátéka, amely 2019-ben elnyerte a legjobb gyereknek szóló alkotás Német Filmdíjat. A vidám történet egy asztronautának készülő, talpraesett tizenegyéves kislányról szól, aki egy űrközpontban cseperedett – ám most egy átlagos hamburgi iskolába kell beilleszkednie.

Szintén első alkalommal mutatják be itthon Az öcsém dinoszauruszokat kerget című olasz-spanyol dramedyt. Stefano Cipani filmje, amely a 2019-es Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, kedves humorral és rengeteg optimizmussal ábrázolja egy kamaszfiú és down-kóros kisöccsének kapcsolatát. A filmet a nemzetközi gyerekközönség az Európai Filmakadémia Fiatal közönség-díjával jutalmazta idén.

Az öcsém dinoszauruszokat kerget

Vetítik Nicolas Vanier többszörösen díjnyertes rendezését, a Taníts meg repülni! című francia-norvég kalandfilmet, amelyben egy apa és fia próbál meg eltévedt vadkacsákon segíteni úgy, hogy ők is a levegőbe emelkednek.

Egy különleges nyárról és egy apját kereső kislányról szól a magyarul is megjelent ifjúsági regényen alapuló Tess és én – Életem legfurcsább hete, amit Steven Wouterlood holland rendező vitt filmre, és amellyel díjat nyert 2019-ben a Berlinale Generation programjában.

A közelmúlt kelet-európai történelméről mesél a Fritzi – Egy forradalmi mese című, magyar részvétellel készült német animációs film, amelyben egy bátor kelet-német kislány próbálja meg legjobb barátnője után vinni szeretett kiskutyáját – miközben a lány családja Nyugatra próbál átjutni.

Taníts meg repülni!
Gyerekek döntenek több mint félmillió forintról

A legjobb magyar gyerekfilm díjáért idén 8 rajzfilm versenyez. Orosz Judit diplomamunkája, az Odakint, valamint Az utolsó Yeti Mészáros Borbálától. Vászonra kerül Glaser Katalin Városi legendák és Máli Csaba Szupermalac és Űrpatkány sorozatának egy-egy epizódja, B. Nagy Ervin A polgár lányok című animációja és Benkovits Bálint Marci kertje című mesefilmje.

A fesztivál korábbi nyertesei is újabb művekkel szerepelnek: Horváth Máriától a Cigánymesék sorozat Csúnya Borka című epizódja; Fabók Szilviától a Kippkopp a hóban című mese örvendezteti meg a közönséget.

A legjobb magyar gyerekfilmnek járó Aranymókus szoborról, valamint a legjobb gyerekfilm forgatókönyv-tervről, összesen több mint félmillió forintnyi díjakról egy héttagú gyerekzsűri dönt.

A fesztiválon minden évben bemutatják a korábban készült klasszikus hazai gyerekfilmek − a Nemzeti Filmarchívum által − digitálisan felújított változatát. Idén a Szeleburdi család kerül a vászonra. 

Szeleburdi család

Kiemelt kép: Rocco megváltja a világot