Több mint nyolcvan film, frissítő italok és nyári hangulat várja a közönséget az ötödik kerületi artmoziban már hagyománnyá vált nyári fesztiválon, ahol olyan közönségsikereket vetítenek újra, mint például a Paterson, az Élősködők, vagy az Izlandi amazon. 

1. Békeidő

Hajdu Szabolcs idén, a karantén ideje alatt online debütált filmje nem éppen könnyen emészthető, de mindenképpen ajánlott megnézni. A Békeidő egy film-antológia, több, egymásba kapcsolódó történettel. Különböző emberi viszonyokban járja körül a dominancia és kiszolgáltatottság kérdését, képzelet és valóság határán, legyen szó párkapcsolatról, barátságról, szülő és gyerek, állam és polgár viszonyáról.
A cselekmény egy éjszaka alatt zajlik, és több fő történetszálat ötvöz, melyek újabb történetek és karakterek felé ágaznak el. A Szánsájnon július 5-én vetítik.

2. Nyár

A nyolcvanas évek szűk levegőjét és a ma is óriási kultusznak örvendő Viktor Cojt és Mike Naumenkót mutatja be Kirill Szerebrennyikov 2018-as filmje, a Nyár. Szomorú aktualitást ad a hatalom és a művészek kapcsolatát egyik központi témájának állító filmnek, hogy rendezőjét a forgatás alatt az orosz állam csalással vádolta meg, és épp a napokban ítélték el. A Nyár a 2018-as Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, hatalmas kritikai sikerrel. Mi akárhányszor képesek lennénk újra megnézni, a Szánsájnon július 14-én biztosan meg is tesszük.

3. Portré a lángoló fiatal lányról

A 2019-es Portré a lángoló fiatal lányról Cannes-ban hatalmas sikert aratott. A Time magazin a korabeli tabukon áthágó filmet „gyengéd és összetett szerelmes történet”-nek, az Indiewire pedig egyenesen „festői mestermű”-nek titulálta. A történet szerint Héloïse-ról (Adèle Haenel) portrét rendel grófi családja, hogy a festmény segítségével házasítsák ki. A fiatal lány viszont nem akarja elveszíteni a szabadságát, mindent megtesz a kényszerházasság ellen, így a Bretagne-i szigetre érkező festőnő, Marianne (Noémie Merlant) társalkodónőnek adja ki magát, hogy megfigyelhesse a vonásait. A közös séták során Marianne-nak nemcsak arra kell vigyáznia, hogy Héloïse előtt ne derüljön ki az igazi feladata, de egyre nehezebben tud ellenállni a lány vonzerejének is. A tavalyi év egyik legszebb filmjét július 15-én csíphetjük el a Cirkóban.

4. A négyzet

Július 17-ére A négyzetet ajánljuk. A több mint kétórás film nyerte az Arany Pálmát a 70. Cannes-i Filmfesztiválon 2017-ben. Az alkotás egyszerre szórakozat és feszeget nagyon komoly, elgondolkodtató kérdéseket. A történetben a sikeres múzeumigazgató, Christian tökéletes életének gépezetébe egyszer csak porszem kerül: egy ügyesen kitervelt átverés során fényes nappal zsebelik ki a múzeum előtti forgalmas téren. Christian nem hagyja annyiban a dolgot, és bosszúhadjáratra indul a feltételezett tolvajok ellen. Közben egy erőszakos amerikai újságírónővel is bonyolult viszonyba kezd. Komikus, majd egyre abszurdabb és kínosabb helyzetek során kezd szétfoszlani látszólagos magabiztossága és irigylésre méltó élete. A film a mai gondolkodás zsákutcájába vezeti be a nézőt, amelynek a végén gombóccal a torkunkban nézhetünk bele abba a bizonyos görbe tükörbe.

5. A legfehérebb nap

A 2019-es A legfehérebb nap a cannesi-i Kritikusok Hete program válogatásában mutatkozott be, itt el is nyerte a Louis Roederer Foundation Rising Star díját.

Ingimundur a világtól elzárt izlandi kisváros szélén, lélegzetelállítóan szép hegyek és fjordok között építi házát. A feleségét gyászoló férfi nemrég vonult vissza rendőri szolgálatától. Ingimundurban egyre erősebb a gyanú, hogy feleségének, aki autóbalesetben hunyt el, halála előtt viszonya volt valakivel a városból. Napról napra megszállottabban nyomoz, hogy megtudja az igazságot, és egyre inkább veszélybe sodorja saját jó hírét és lelki épségét. A gyász, a bosszú és a feltétel nélküli szeretet érzései viaskodnak a férfiban, akinek kezd kicsúszni a lába alól a talaj. A filmet július 24-én vetítik a fesztiválon.

Ez csak néhány kedvencük, a teljes program a Cirko-Gejzír honlapján érhető el.

Na, kivel találkozunk a vetítéseken? 🙂

Nyitókép: Nyár