Kezdődik a Budapesti Nyári Fesztivál

Egyéb

 
Kiemelt helyszínén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon egy rendhagyó, nagy koncerttel nyílik meg pénteken este a Budapesti Nyári Fesztivál. A Mindörökké Liszt! című hangverseny ünnepi megemlékezés Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az estre 120 tagúra bővítették a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekart, a szólista Edvin Marton (hegedű) és Fülei Balázs (Junior Príma-díjas zongoraművész).
    
Június 18-án rendezik meg az Európai Uniós Táncház Fesztivált, amelyen délelőtt tíztől éjfélig 25 ország majd 400 táncművészét láthatja a közönség, sőt egyes nemzetiségek táncait meg is tanulhatja. A kecskeméti Katona József Színház Nyomorultak című musicaljével vendégszerepel. Koprodukcióban kerül színre két alkalommal Kodály Háry János című daljátéka. Vidnyánszky Attila rendezését a debreceni Csokonai Színház már bemutatta, a kőszínházi évadban pedig a Magyar Állami Operaházban kerül színre. 
    
Az egyik legnépszerűbb huszadik századi komolyzenei műre, Orff Carmina Burana című alkotására Juronics Tamás készített ma már világsikerűnek mondható koreográfiát társulatának, a Szegedi Kortárs Balettnek. Ezen a nyáron élő zenével látható a táncjáték, a Budafoki Dohnányi Zenekart és a Budapesti Akadémiai Kórustársaságot Hollerung Gábor vezényli. 
    
A Városmajori Szabadtéri Színpadon lép fel a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar, amely Liszt Tassóját, Prométheuszát és C-dúr zongoraversenyét szólaltatja meg, de elhangzik egyik névadója alkotása is, Kodálytól a Galántai táncok. 
    
A városmajori színpad egyébként főként a színházi és zenés színházi előadásoknak ad helyet. Itt játssza például a Pesti Magyar Színház a La Mancha lovagja című musicalt, valamint Füst Milántól A feleségem történetét. A Körúti Színház a megunhatatlan Achard-komédiával, A bolond lánnyal vendégszerepel.