Kezdődik a Gyöngyösi Művészeti Hetek

Egyéb

Szerdán veszi kezdetét az idén hatodik alkalommal megrendezendő Gyöngyösi Művészeti Hetek, amely május 12-ig tart városi Mátra Művelődési Központban. A 25 rendezvényt felsorakoztató program keretében a kanadai származású Mimi Blais jazz estjét hallhatja a közönség április 5-én. A?Ragtime királynő? már több alkalommal elbűvölte a gyöngyösi közönséget. Szombaton, április 6-án a Tankcsapda várja a rockzene kedvelőit, május 10-én pedig a Budapest Bár játszik, amely Fényes Szabolcs slágereiből mutat be átdolgozásokat.

Az irodalom kedvelői is találnak érdekes programokat: a Vachott Sándor Városi Könyvtárban Takaró Mihály irodalomtörténész vezeti be az érdeklődőket Wass Albert regényeinek világába április 9-én, a költészet napján pedig R. Kárpáti Péter rendhagyó előadó estjét hallhatják a nézők Egy vallomás a sok közül címmel.
A Városi Diáknap keretében április 12-én ifjúsági programokat szerveznek, 20-án pedig a Föld napja alkalmából egész napos családi programmal várják a látogatókat Mátra Múzeumban, illetve ezen a napon rendezik meg az MMK-ban az V. Országos Digiráma bemutatót.
Színdarabok is szórakoztatják a közönséget a több mint egyhónapos rendezvényen: április 14-én a Dzsungel könyve című musicalből ad ízelítőt az MMK színpadán a Hangvarázs Könnyűzenei Stúdió, míg a Pinceszínház társulata Márai Sándor Kaland című színművét adja elő a művelődési központban április 30-án. A fesztivál zárásaképpen Gyöngyös napja alkalmából május 12-én komolyzenei koncertet tartanak a Szent Bertalan-templomban.
A mai nyitó eseményen Kálomista Gábor kezdi meg ünnepélyesen a fesztivált, az első napon emellett Litwin József miskolci művész új képiből nyílik tárlat.A miskolci művész 1953-ban született, és először a Diósgyőri Gépgyárban dolgozott lakatosként, majd szerszámszerkesztőként. 1983-ban a Pirity Attila építész által vezetett alkotó csoport iparművész tagja volt, és később, 1985-ben az ő tervei alapján valósult meg a Centrum Áruház körüli miskolci utcabútorcsalád.Később, a kiépülő bankhálózatok miskolci egységeihez alkotott iparművészeti értékű tárgyakat, majd megtervezte az Erzsébet tér és a Városház tér korhű kandelábereit. 2003-tól Miskolc felkérésére a belvárost megújító alkotócsoport iparművész tagja volt.