fbpx

Ki őrzi meg az internetet?

Az internetes tartalmak archiválásáról tart konferenciát az Országos Széchényi Könyvtár november 14-én.

Egy 2017-es kimutatás szerint a teljes magyar lakosság 88,6%-a használja vagy találkozik minden nap az internettel. A legnagyobb közösségi oldalnak mintegy 5,3 millió magyar felhasználója van. Az internetes tartalom is része a nemzeti kulturális örökségnek, ezért a világhálón elérhető magyar nyelvű oldalakat meg kell őrizni az utókor számára.

Az elmúlt évek során szakmai konszenzus alakult ki, elsősorban a könyvtárak szakemberei között arról, hogy a nyomtatott dokumentumokhoz hasonlóan szükség van az interneten keletkező tartalmak összegyűjtésére, tárolására és visszakereshetőségére.

Az Országos Széchényi Könyvtár informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló Országos Könyvtári Rendszer fejlesztési programba pilot projektként épül be a webaratás és webarchiválás tesztelése.

November 14-én a 404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet? – 2019 című rendezvényen szakemberek ismertetik a közgyűjtemények feladatát a webes és egyéb internetes tartalmak archiválásával kapcsolatban, valamint áttekintést adnak az OKR Program webarchiválási pilot projekt tapasztalatairól, eredményeiről és terveikről. Az öt szakmai előadást követően a résztvevőkkel a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia – Könyvtárak (KDS-K) keretében tervezett webarchiválási együttműködés lehetőségeiről beszélgetünk.

Nyitókép forrása: OSZK

A rovat további cikkei