Harmincegy évvel ezelőtt lőtték agyon az aradi Maros-hídon Tóth Sándor hódmezővásárhelyi gépkocsivezetőt, aki a temesvári kórháznak szánt segélyt szállította.

Az Emlékpont Lehel utcai udvarán elhelyezett három nagyméretű molinón korabeli felvételek és rövid történelmi áttekintés mutatja be a temesvári népfelkelés előzményeit és kitörését, Hódmezővásárhely polgárainak önzetlen segítségét, valamint Tóth Sándor mártíriumát. A negyvennégy évesen elhunyt, háromgyermekes családapa emlékezete testvérvárossá kapcsolta Aradot és Hódmezővásárhelyt.

A közgyűjteményt fönntartó hódmezővásárhelyi önkormányzat tervei szerint Tóth Sándor Avia típusú teherautóját − amelynek kormánya mögött ülve a halálos lövés érte a vásárhelyi tehertaxist − hamarosan fölújítva, megbecsült történelmi relikviaként állítják ki az Emlékpont udvarán.

Hódmezővásárhely a temesvári felkelés 1989. december 17-i kirobbanásától kezdve élénk figyelemmel és nagy együttérzéssel követte az események alakulását. December 22-én Romániáért, Erdélyért címmel tartottak adománygyűjtést a temesvári felkelés megsegítése céljából a vásárhelyi Kossuth téren. A helyben összegyűlt adományokból még aznap este egy segélykonvoj indult Arad érintésével az ostromlott Temesvárra. Az egyik gépkocsit Tóth Sándor vezette.

December 23-án hajnali 2 órakor az aradi újhíd feljárójánál érte a halálos lövés a gépkocsivezetőt. A vásárhelyi mártír holttestét december 27-én hozták haza, temetésére 1990. január 3-án került sor, százak kísérték utolsó útjára a férfit, akit a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozataként tartanak számon.

Fotók: Mágori Sándor