Kiállításon a pécsi animációsfilm-gyártás története

Egyéb

A magánerőből létrehozott kiállítás elsődleges célja, a pécsi animáció hagyományinak megőrzése és megújításának elősegítése, valamint a pécsi animáció 33 éves történetének bemutatása, az alapító művészeken, és a későbbi alkotókon keresztül. Az Interaktív Design Labor által a Király utca 26. szám alatt berendezett tárlaton az érdeklődők tablók, fényképek segítségével a pécsi animációsfilm-gyártás főbb állomásait, eredményeit, kiemelkedő tehetségű munkatársait, a rajzok és technikai eszközök révén pedig a filmkészítés folyamatát ismerhetik meg.

Az ingyenesen látogatható kiállítás további célja, hogy megismertesse az animációs filmkészítés folyamatát, és az ehhez szükséges technikát, így aktív része lehet az oktatásnak. Fontos szerepet tölthet be a filmtörténet szegmensének megismerése, az ismeretterjesztés egyrészt az iskolások, másrészt az egyetemi hallgatók részére.
A két hónapon át nyitva tartó kiállítás látogatói szemügyre vehetnek rajzoláshoz használt speciális asztalokat, kamerákat, egyebek mellett egy régi vágópultot is, a témában való elmélyüléshez pedig számítógépet használhatnak, valamint megtekinthetik Varga Csaba, Baksa Tamás, Pásztor Ágnes, Markó Nándor, Kismányoky Károly, Ficzek Ferenc, Szabó Sipos Tamás, Hernádi Tibor installációit.

A pécsi animációs műterem 1979-ben kezdte meg működését a Pannónia Filmstúdió vidéki műtermi hálózatának szervezése keretében. Az elmúlt több mint harminc évben a Pécsett dolgozó képzőművészek és filmesek olyan nagysikerű alkotások születésében működtek közre, mint a Pityke őrmester, az Auguszta, az Orosz nyelvlecke, a Trombi és a tűzmanó sorozat, a Kocka, a Valcer, a Mikulás és a varázsdomb, vagy a Sárkány és Papucs című egészestés rajzfilm.
A rendszerváltáskor a műteremből alakult meg a Funny Animációs Filmstudió Kft., amely a Pannónia Film Vállalat és a dolgozók, majd 1995-ben az alkalmazottak, illetve ügyvezetők tulajdonába került.
A cég az 1990-es években egyre inkább reklámfilmek és külföldi sorozatok készítésére kapott megbízást, a kétezres években azonban az erősödő árverseny és a megrendelések ebből következő visszaesése miatt ebből is kevesebb akadt.
A társaság 2006-től már csak energiaital-reklámfilmeket gyártott, 2012-ben elvesztette művészeti vezetőjét, Hernádi Tibort, és 2013 elején befejezte a rajzfilmgyártást.
A kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy a szervezők remélik: sikerül megőrizniük a pécsi animációsfilm-gyártás hagyományait, a tárlattal hozzájárulhatnak a filmtörténet e szegmensének oktatásához, és elősegíthetik későbbi megújulását.

 

(Forrás: Kultúra.hu/MTI)