Dante mai napig élő kultuszát mutatja be több mint ötven képzőművészeti alkotáson keresztül a Dante univerzuma című kiállítás szerdától a szentendrei MANK Galériában.

A Magyar Alkotók Országos Egyesülete (MAOE) Képzőművészeti Tagozatának bemutatkozó csoportos kiállításán ez alkalommal Dante Alighieri alakjának és irodalmi életművének kortárs képzőművészeti megfogalmazásával találkozhatnak az érdeklődők.

„A középkor egyik leguniverzálisabb géniusza, Dante életműve az elmúlt hétszáz évben különös módon foglalkoztatta a társművészetek alkotóit” – nyilatkozta a kiállítást Sárkány Győzővel együtt rendező Nátyi Róbert. Mint a művészettörténész hozzáteszi: „megállapítható, hogy minden pályázó teljesen szabadon értelmezte a felkérést, az ábrázolások nem kísérői a szövegnek, hanem újraértelmezői. A vizualitás sokszínű, plurális nyelvén, szenzibilis médiumokként az eredeti opusnak napjainkhoz szóló üzeneteit, az évszázadok alatt kifejtett eredményeit, kultúránkban betöltött változó szerepéhez idomulva fogalmazták meg”.

A kiállításban szereplő alkotások között találni közvetlen, a szöveg alapján létrejött reflexív műveket, amelyek Dante szövegeire épülő parafrázisoknak tekinthetők, ugyanakkor teljesen szabad asszociációkra épülő művek is megjelennek. Több alkotásban a tiszteletadás jeleként tűnik fel Danténak az európai művészetből jól ismert, jellegzetes portréja, de szintén sokszor köszönnek vissza az Isteni színjátékból ismert költői képek, a Pokol megjelenítése, kiváltképp a Pokol kapujának megszólító erejű, költői víziója.

A Dante univerzuma című tárlat apropóját a költő halálának hétszázadik évfordulója adja. A kiállításon bemutatott félszáz mű hűen jelzi, hogy Magyarországon Dante kultusza, múlhatatlan művének tekintélye, nemcsak az elmúlt két évszázadban virágzott, hanem a mai napig ihletet nyújt a kortárs művészek számára – hangsúlyozták a szervezők.

A kiállítás része a MANK Nonprofit Kft. és a MAOE több évre visszanyúló együttműködésének, amelyet szerdán három évre szóló együttműködési megállapodás aláírásával erősítettek meg. A tárlat december 23-ig látogatható a MANK Galériában, majd az olaszországi közönség láthatja a Római Magyar Akadémián.

Fotók: Csákvári Zsigmond/MANK