A 2023. október 18-án fennállásának 10. évfordulóját ünneplő TOBE Gallery ősszel kortárs művészeti vásárral, jótékonysági aukcióval, csoportos és egyéni kiállításokkal vár bennünket.

 A cél tíz éve változatlan: a fotóművészeti kultúra minél szélesebb körű terjesztése, megismertetése és megszerettetése, illetve a kortárs magyar fotográfia nemzetközi kontextusba helyezése.

Az évad első kiállításán Luzia Simons alkotásai mutatkoznak be a TOBE Gallery-ben. Az Evergreen című kiállítás három sorozatból tevődik össze: a Stockage, a Lustgarten és a Jardim projektekből, amelyekben a növények eredeti, természetes evolúciójának és vándorlásának vizsgálata a közös pont. Luzia Simons művészete lehetőséget ad a különbözőségek mélyebb megértésére. Ehhez saját fényképezési technikát fejlesztett ki, mellyel a klasszikus vertikális-horizontális képfelosztás helyett az előtér és a fekete háttér válik hangsúlyossá, a virágok pedig szoborszerű formákként jelennek meg. Munkássága középpontjában elsősorban a különböző kulturális örökségekből fakadó sokszínűség és az értelmezések sokfélesége áll. Virágkompozíciókból álló művei történelmi, kulturális vagy koloniális jelentéseket hordoznak, és a társadalmi identitás, a globalizáció kérdéseit vetik fel.


64f46ce9d2cb243153ff2ef4.jpg
Luzia Simons: Evergreen

Luzia Simons 1953-ban született Brazíliában, diplomáját a párizsi Sorbonne Egyetemen szerezte történelemből és képzőművészetből. Később Stuttgartban folytatta tanulmányait, jelenleg Berlinben él és alkot. Rendszeresen állít ki Európában és Brazíliában, munkái számos köz- és magángyűjteményben megtalálhatók világszerte (pl. Deutscher Bundestag, Berlin; Fonds National d’Art Contemporain, Párizs; Casa de las Américas, Havanna; Pirelli/Museu de Arte de São Paulo; Dansk BiblioteksCenter/Ballerup).

A kiállítás a ljubljanai Galerija Fotografija együttműködésében jött létre.

A TOBE Cabinet szezonnyitó tárlata az indiai származású festőművész, Patel Rebelo Chovem Árvores / Raining Trees című kiállítása. Az alkotó 1994-ben született Lisszabonban, ahol jelenleg is él és dolgozik.


64f46d751c4679a1e2d062d9.jpg
Patel Rebelo: Raining Trees

A TOBE Gallery és a TOBE Project is részt vesz Budapest új kortárs művészeti vásárán, a Budapest Contemporaryn szeptemberben. Az izgalmas és sokszínű csoportos megjelenés alkotói: Bohus Réka, Juan Brenner (GT), Carolina Chocron (AR), Gál András, Kontha Dora, Patel Rebelo (PT), ‘Chuchi’ Sánchez (VE), Sóváradi Valéria, Standovár Júlia, Zalavári József. 

A TOBE Gallery immár negyedik alkalommal vesz részt Európa legprogresszívebb fotográfiai vásárán, az amszterdami UNSEEN-en. Ezúttal három alkotó látható majd a galéria standján: Almudena Romero és Major Ákos alkotásai, valamint Dafna Talmor legújabb projektje, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program Balaton Eye rezidenciaprogramjának keretében készült el.


64f46e0ba55bdb8f770469d6.jpg
Dafna Talmor: Constructed Landscapes III (2023)

A TOBE Gallery számára az őszi szezon egyik csúcspontja a galéria születésnapján nyíló különleges csoportos kiállítás, ahol számos új, vagy a galériában még be nem mutatott alkotással lehet találkozni a képviselt művészektől.

A galéria novemberben újra a világ legnagyobb és legfontosabb fotóművészeti vásárán, a Paris Photón állít ki, 2019 óta már negyedik alkalommal. Idén a francia Jean-François Lepage szóló show-ja mellett egy különleges kialakítású backstage roommal várja az érdeklődőket.

Az év utolsó kiállítása a TOBE Galleryben Magyar Ádám Matter című tárlata, mely egyben az alkotó bemutatkozása is a galériában. A Magyarországon évek óta most először kiállító művész legújabb sorozatát láthatja majd a nagyközönség. Magyar Ádám (1972, Debrecen) videó- és fotóművész munkái éveken át tartó folyamatos művészeti kísérletek, saját technológiai fejlesztések eredményei. Fő motívuma az idő érzékelése és annak megértésére irányuló törekvés. Munkássága már nemzetközileg is elismert, különleges esztétikájával az AI technológia egyre mélyülő elméleti vitáiban is hivatkozási pontként szolgál. Jelenleg Berlinben él és dolgozik.


64f46e871c4679a1e2d062f1.jpg
Magyar Ádám: Matter

A TOBE Project november végén Sóváradi Valéria (Tárnok, 1950) legújabb olajfestményeit mutatja be. Az alkotót sokáig a mesterséges fény, különösen a neon és a citylight foglalkoztatta, most viszont ismét a természetes fény felé fordul. Fontos számára a képen belül a fény moduláló szerepe, valamint a konstruált szerkezet. Munkáit igyekszik többféle anyagra és technikával is megjeleníteni.


64f46dbddff73c8ed3bd3b00.jpg
Sóváradi Valéria: Vázlatok V (2023)

Sóváradi Valéria 1979-ben végzett a Magyar Iparművészeti Főiskola textiltervező szakán, 2000 es 2010 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem óraadó tanára volt. 1997 óta foglalkozik festészettel és sokszorosított grafikával, előtte többnyire papírmunkákat és autonóm textileket készített. Számos művészeti díj nyertese, munkásságáért 2011-ben Munkácsy-díjat kapott.

Forrás: TOBE Gallery