Makovecz Imre volt az első, aki a maga művészi eszközeivel át tudta törni a vasfüggönyt; egy magyar géniusz, aki olyan tehetséggel rendelkezett, mint kevesek – idézte meg a 2011-ben elhunyt építész alakját a kiállítás hétfői megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence hangsúlyozta: a történelem során építészek százezrei dolgoztak már, de egy Makovecz-épületet bárki rögtön megismer. Makovecz Imre azonban több volt, mint építész, a legendás alkotót ugyanis egészen egyedi gondolkodásmód jellemezte – mutatott rá az államtitkár.

L. Simon László, az MNM főigazgatója Makovecz Imrére emlékezve azt mondta: „Büszkék lehetünk rá, hogy közöttünk élt, és ismerhettük.” Szigorúsága mögött csillogó, mosolygó szemek és nagy nyitottság jellemezte – szólt az építészről. A főigazgató elmondása szerint a Nemzeti Múzeum immár hagyományosan jelentkezik kerítéskiállításokkal. A Makovecz Imre munkásságát megidéző anyagnak köszönhetően most remélhetőleg sokan fedezik fel maguknak a mester életművét – jegyezte meg.

Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke felidézte, hogy 2015-ben kormányhatározat született az építész szerteágazó életművének feldolgozásáról, ez hozzájárult ahhoz, hogy az alapítvány nekiálljon a makoveczi életmű rendezésének, digitalizálásának.

Rétvári Bence, Michl-Palotai Krisztina, az Ég és föld közötti építészet – Makovecz Imre 1935–2011 című szabadtéri kiállítás kurátora, Makovecz Pál és L. Simon László főigazgató

Ennek a programnak az eredményei tették lehetővé a most megnyílt kiállítást is, amely nem csupán Makovecz Imre legjelentősebb épületeit mutatja be fotókon, hanem azokhoz szorosan kapcsolódó idézeteket is társít – fűzte hozzá. Makovecz Pál elmondta, hogy a Múzeumkert kerítésén csaknem 50 tablóval találkozhatnak a Múzeum körúton sétálók, de a Nemzeti Múzeum és a Makovecz Imre Alapítvány egy utazóoszloppal is közelebb szeretné vinni a mester szellemiségét az emberekhez.

A két és fél méter magas installáció jelenleg Tatán látható, majd Győrben és Székesfehérváron állítják fel két-három hétre, az utazás pedig jövőre újabb városokban folytatódik – közölték a szervezők.

Fotók: MTI/Kovács Tamás