A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kiemelkedő diákjainak fellépésével, nyilvános órákkal, előadásokkal mutatja meg az érdeklődőknek a zenei felsőoktatás és tehetséggondozás legjobb gyakorlatait február 11-én.

Évről évre megrendezi a Zeneakadémia A tehetség napját azzal a céllal, hogy a közönség betekinthessen a kulisszák mögé, azaz képet kaphasson az egyetem hétköznapjairól, a tanórákról, a koncertéletről, illetve sok esetben először találkozhasson olyan tehetségekkel, akik pár év múlva akár a zenei élet új csillagai lehetnek.

Az idei, február 11-én 11 órakor kezdődő programok között lesz a Zeneakadémia tehetségei és a Liszt Ferenc Kamarazenekar két koncertje, amelyeken többek közt Bach és Vivaldi műveit játsszák. Bemutatkozik egy-egy klarinétos, zongorista és trombitás növendék, akik jeles nemzetközi versenyeken kaptak díjakat; az elektronikus zenei médiaművészet szakirány mások mellett egy „laptopzenekarral” készül, amely szabadtéren és közösségi helyeken rögzített „talált” hangokból alkotott rövid kompozíciókat játszik; egy végzős muzikológus hallgató pedig egy zenetudományi előadással várja az érdeklődőket, bemutatva a 18. század második felének zenekedvelő hölgyeit és a kapcsolódó társadalmi látképet.

A Zeneakadémia szaxofonegyüttese mások mellett Bach és Ravel műveinek átirataival, a Népzene Tanszék a magyar mellett néhány szomszéd nép muzsikájával lép közönség elé, a Jazz Tanszék triója jazz sztenderdekkel, az Ének Tanszék hallgatói ismert és kevésbé ismert áriákkal, a legfiatalabbakat tanító Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hangszeres tanulói pedig többek közt Sibelius, Dvořák és Schumann kompozícióival készülnek.

Pálfi Csaba klarinétművész, illetve Bársony Péter brácsaművész, az egyetem oktatói nyilvános órát tartanak, a Zeneakadémia Nagytermének híres, rekonstruált Voit-orgonáját pedig Szabó Balázs, a szakirány vezetője mutatja be a közönségnek a tanszak hallgatóinak legjobb vizsgaelőadásaival.

A programsorozat zárásaként Kováts Péter hegedűművész és a Zeneakadémia Vonószenekara kamarazenekari ritkaságokkal lép fel a Nagyteremben. A középpontban különböző korok és nemzetek táncai állnak.

Részletek a programról itt.

Fotó: Mudra László