A római kor egyik jelentős egészségközpontját tárták fel a mai Törökország területén.

A modern, többszintes kórház gondolata nem újkeletű. Allianoiban, amely az ókorban komoly fürdővárosnak számított, egy egész egészségügyi komplexum állt a betegek rendelkezésére, számol be a Live Science cikke alapján a National Geographic.

Közel háromszázötven tárgyat tártak fel a régészek a kutatási időszakban, ennek eredményeit hozták nemrég nyilvánosságra. Sarah Yeomans, a marylandi St. Mary’s College régésze elmondta, rendkívül széles volt a beavatkozások skálája. Segítettek az aranyérrel szenvedőkön, volt eszközük vesekő-eltávolításra, és a szürkehályogot is műtötték. Annyiban különbözött az épület egy mai kórháztól vagy rendelőintézettől, hogy az orvosok szervezetileg nem tartoztak egyetlen intézményhez, közös fennhatóság vagy működtetés alá, az épületben mindenkinek külön-külön magánpraxisa volt.

Daniş Baykan, a törökországi Trakya Egyetem régészprofesszora már korábban is tanulmányozta az allianoi leleteket. Most nem vett részt az elemzésben, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a híres ókori orvos, Galénosz is praktizált a városban, aki a feljegyzések alapján sikeresen végzett műtéteket sérült gladiátorokon, és a beavatkozásokat  Allianoiban hajthatta végre az időszámításunk előtti második században.

A képen Alliannoi ókori romvárosa. Fotó: Shutterstock / Firdes Sayilan