fbpx

Kiemelkedően szerepeltek a magyar márkák a párizsi Maison&Objet dizájnvásáron

Március végén lezajlott az idei első Maison&Objet dizájnvásár Párizsban, az eseményen a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) egységes Budapest Select ernyőmárkája alatt szereplő öt magyar tervező felhívta magára a nemzetközi közönség figyelmét, a termékeik iránt élénk volt az érdeklődés.

Az esemény ideje alatt több eladás, megrendelés és potenciális együttműködési lehetőség is született, így elmondható, hogy a magyar részvétel újabb értékesítési csatornákat nyitott meg a tervezők számára. A Budapest Select standján látogatást tett többek között a Galeries Lafayette francia luxusáruház beszerzési képviselője, de az ACCOR Hotel Group megbízott lakberendezője és a Dubai Downtown Design munkatársai is jelen voltak.

Március végén rendezték meg Párizsban az idei első Maison&Objet dizájnvásárt, amelyet Európa egyik legmeghatározóbb dizájneseményeként tartanak számon.

A szakkiállításon, amelyen csaknem kétezer márka sorakozott fel, és amelyre közel száznegyven országból több mint ötvenezer látogató érkezett, öt magyar formatervező mutatkozott be: Boldizar Senteski, Concrazy, ERROR N’ MORE, Meander Kerámia Manufaktúra és Oleant. A Magyar Divat & Design Ügynökség egységes Budapest Select ernyőmárkája alatt szereplő hazai termékek elnyerték a nemzetközi szakmai közönség tetszését, ami nem csupán leendő megrendelésekben, hanem helyszíni értékesítésben is megtestesült.

Boldizar Senteski munkái

A többek között belsőépítészekből, galéria- és szállodatulajdonosokból, valamint viszonteladókból álló szakmai közönség főleg európai országokból érkezett a vásárra, de sokan Japánból, Kanadából, Indiából vagy akár Izraelből is elutaztak Párizsba.

„Az idei első Maison&Objet dizájnvásáron a helyszíni eladásokkal szintet léptek a hazai tervezők, akiknek az egységes ernyőmárka alatti koordinált részvétele újabb értékesítési csatornákat nyitott meg számukra a nemzetközi piacon” – emelte ki Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója. Hangsúlyozta: a Budapest Select márka fő célja, hogy a tehetséges magyar tervezők egyéni márkajegyeiket megtartva, de egységes kommunikációval nagyobb figyelemben részesüljenek a nemzetközi megjelenések során.

A kiállítás ideje alatt számos konkrét megállapodás született, illetve tárgyalás valósult meg az MDDÜ sales-előkészítési folyamatainak köszönhetően. Az értékesítési előkészületek során az ügynökség a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben több mint száz potenciális szakmai partnerrel vette fel a kapcsolatot, köztük számos magas kategóriájú étteremmel, szállodával, belsőépítészeti irodával, galériával, viszonteladóval és közintézménnyel.

A kapcsolatfelvételnek köszönhetően Boldizar Senteski személyesen egyeztethetett az egyik párizsi opera képviselőjével egy installáció felállítását érintő lehetséges együttműködésről, míg a termékeit – egy egyedi asztalt és egy tükröt – a Maison&Objet után a párizsi BOON galériában azonnal kiállították.

Két magyar tervezőnek már a vásár helyszínén is sikerült konkrét üzletet nyélbe ütnie:

a MEANDER Kerámia Manufaktúra szobrokat, míg az ERROR N’ MORE tányérokat értékesített. Utóbbi márkánál egy neves francia, Michelin-csillagos séftől is érkezett felkérés, de számtalan további komoly érdeklődést is kaptak a formatervezők. Szintén nagyon jó fogadtatásban részesültek a Concrazy és Oleant termékei is, amelyek iránt főként hotel- és szállodaláncok belsőépítészei érdeklődtek.

A média figyelme se kerülte el a magyar standot,

olyan híres francia és nemzetközi médium képviselői látogattak el a helyszínre, mint a Le Monde, a Marie Claire France, az Intramuros dizájnmagazin vagy a Home Fashion News France. A kitelepülés nagy előnye volt, hogy az újságírók személyesen is megismerhették a tervezőket és az alkotásaikat.

A magyar stand kiemelt láthatóságát elősegítette, hogy a hazai tervezők a korábbi évekhez hasonlóan ismét a trenddiktáló márkák helyszíneként ismert Signature Hallban kaptak helyet a kiállításon. Maga a magyar stand koncepciója is sok érdeklődőt vonzott: a márciusi Maison&Objet inspirációja a New Luxury témája volt, amelyhez a csend az új luxus tematikával csatlakozott a Budapest Select. A standkoncepció a pandémia utáni természetbe való visszatalálásra alapult. Különlegessége az volt, hogy a látogatók minden érzékszervére igyekezett hatni: halk zene, egyedi illatok és zöld növények biztosították a letisztult légkört, valamint a tárgyak háborítatlan felfedezését.

A MEANDER Kerámia Manufaktúra szobrai

Az MDDÜ immáron több éve biztosít bemutatkozási lehetőséget a magyar formatervezőknek a nemzetközi dizájnszcéna előtt. 2020-ban tizenegy, míg 2021-ben tíz magyar tervező vett részt Európa egyik legnívósabb lakberendezési szakkiállításán a Budapest Select márkán keresztül.

Fotók: Magyar Divat & Design Ügynökség

A rovat további cikkei