fbpx

Kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó-pályázat díjazottjait

Kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó-pályázat díjazottjait. A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett pályázat legjobb munkáiból kiállítás nyílik, és évkönyv is megjelenik.

A koronavírus időszaka

Idén 245 fotográfus 2305 pályaművet küldött be az egyedi kép és sorozat kategóriákban, összesen 5810 képpel – mondták el a pályázat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Bánkuti András és Szigeti Tamás szervezők.

A negyvenéves jubileum tiszteletére idén két kiállítás is nyílik: a 40. Magyar Sajtófotó-kiállításnak a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ad otthont, a pályázat eddigi négy évtizedes történetét felidéző tárlat pedig szabadtéren lesz látható.

Egy kép Kállai Márton Feloldó létezés című sorozatából, amellyel fenntarthatósági különdíjat nyert a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton.

A nemzetközi zsűri tagjai idén Szlukovényi Tamás, Donald Weber, Joao Silva, Lois Lammerhuber és Révész Tamás voltak; Lois Lammerhubert betegsége miatt az utolsó fordulóban Szigeti Tamás helyettesítette.

Két kép Fekete István fotóriporter Szimfonia a romatelepen című sorozatából, amellyel első díjat nyert művészet kategóriában a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton
A Hír-, eseményfotó kategóriát Móricz-Sabján Simon (Világgazdaság) nyerte csakúgy, mint a Képriport kategóriát, valamint a legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjat és a legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjat.

A Mindennapi élet (egyedi) kategória első helyén Hullan Zsuzsa (Vígszínház) végzett, a Mindennapi élet (sorozat) kategóriában pedig Bődey János (Telex.hu) munkáját ítélte a zsűri a legjobbnak.

Bődey János, 1. helyezett, Mindennapi élet (sorozat), egy kép a sorozatból

Kerekes M. István (szabadfoglalkozású) kapta az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első díját, míg az Emberábrázolás-portré (sorozat) kategóriát Becze Anita (szabadfoglalkozású) nyerte.

Egy kép Becze Anita fotóriporter Visszhangok című sorozatából, amellyel első díjat nyert emberábrázolás-portré sorozat kategóriában
Egy kép Lex Mihály A régi pesti bérházak világa, egy eltűnő életforma nyomában című sorozatából, amellyel első díjat nyert társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia kategóriában

A Művészet (egyedi) kategória legjobbja Oláh Tamás (szabadfoglalkozású) fotója lett, a Művészet (sorozat) kategóriában pedig Fekete István (szabadfoglalkozású) munkáját sorolták az első helyre.

A Sport (egyedi) kategória élén Barbara Gabriella (szabadfoglalkozású) végzett, míg a Sport (sorozat) legjobb pályázatát Béres Márton (Népszava) küldte be.

Oláh Tamás Neverland főpróba című képe, amellyel első díjat nyert művészet egyedi kategóriában

Szabó Géza Attila (B. Y. Ecoline Kft.) kapta a Természet és tudomány (egyedi) kategória első díját, a Természet és tudomány (sorozat) kategóriában pedig Radisics Milán (szabadfoglalkozású) érdemelte ki az első helyet.

A Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első díjával Zagyi Tibort (Népszava) tüntették ki, míg a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória győztese Lex Mihály (Lex Antikvitás Kft.) lett.

Kurucz Árpád 3. helyzett, emberábrázolás-portré (egyedi)

A fenntarthatósági különdíjjal Kállai Márton (Mediaworks/Szabad Föld) pályázatát ismerte el a zsűri, a 30 év alatti, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporternek járó Szalay Zoltán-díjat Erdős Dénes (Népszava) kapta meg, a megyékben dolgozó, legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Röhrig Dániel (Adathír.hu) lett idén.

Egy kép Béres Márton (Népszava) Tomi Rocky című sorozatából, amellyel első díjat nyert sport kategóriában

Az MTI/MTVA fotóriportereit több kategóriában is díjazták: a Sport (egyedi) kategória második helyét Illyés Tibor, a harmadikat Koszticsák Szilárd, a Sport (sorozat) kategória második helyét Vasvári Tamás szerezte meg. Mónus Márton, az MTI/MTVA külsős fotóriportere pedig szabadúszóként készített képével a Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategóriában második díjat kapott.

A pályázat két nagydíjának nyerteseit április 12-én hozzák nyilvánosságra, a 40. Magyar Sajtófotó-kiállítás megnyitóján.

Nyitókép: Móricz-Sabján Simon: A koronavírus időszaka

A rovat további cikkei