A Libri 2016-ban alapította a Libri irodalmi díjakat, hogy az előző év kiemelkedő magyar szépirodalmi könyveit díjazza, a kortárs magyar irodalmi művek ismertségét növelje.

2022-ben is elnyeri egy-egy mű a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerző által magyar nyelven írt szépirodalmi művek vehetnek részt, azok a könyvek, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatásúak.

A meghatározásnak 150 mű felelt meg, 49 kiadó könyveiből állt össze a lista, az itt szereplő alkotások közül a Libri által felkért szakemberekből álló

189 fős bizottság szavazatai alapján alakult ki a tíz döntős listája, amire majd a közönség és a zsűri is szavaz.

A bizottság tagjai a magyar irodalmi-kulturális életben otthonosan mozgó közéleti személyiségek, kritikusok, írók, újságírók, színházi szakemberek és egyetemi oktatók. A bizottság minden tagja 5-5 könyvre adhatja le szavazatát, és az így kialakult abszolút lista első tíz helyezettje kerül a díj döntősei közé. A felkérésnek eleget tett és szavazott többek között Ascher Tamás, Barabási-Albert László, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Dragomán György, Fáy Miklós, Filippov Gábor, Grecsó Krisztián, Gyurkó Szilvia, Jónás Vera, Kemény Zsófi, Kolosi Bea, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Péczely Dóra, Sándor Pál, Szüts Miklós, Tompa Andrea, Veiszer Alinda és Zacher Gábor is.

A közönség március 30-tól május 10-ig adhatja le voksát a Libri weboldalán, a Libri irodalmi díj nyerteséről pedig az ötfős szakmai zsűri határoz.

A zsűri tagjai: Bálint András (Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja), Beck Zoltán (dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója), Fullajtár Andrea (Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja), Károlyi Csaba (Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató), Szilágyi Zsófia (Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke).