fbpx

Kilenc beszélgetés, amit nagyon várunk a PesTexten

Mások mellett Vlagyimir Szorokin, Marie Aubert, Bridget Collins és Max Porter is részt vesz a PesText nemzetközi irodalmi és kulturális fesztiválon.

Beszélgetés Vlagyimir Szorokinnal

szeptember 23., 19 óra, Három Holló kávéház

Az idei PesText kiemelt vendége Vlagyimir Georgijevics Szorokin, a kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb képviselője, A jég, a 23 000, A fehér négyzet és a Garin doktor szerzője. Számos művében vizsgálja az elnyomó hatalmi rezsimek működését, a birodalmi orosz törekvésekkel szemben pedig mindig is rendkívül kritikus volt. A világhírű íróval magyarországi fordítója, M. Nagy Miklós, a Helikon Kiadó irodalmi vezetője és főszerkesztője beszélget. Péterfy Bori és Katona László előadásában Szorokin-szövegrészletek hangzanak el.

Beszélgetés Jean-Claude Mourlevat-val

október 1., 11 óra, Millenáris
Fotó: Eric Garault

Jean-Claude Mourlevat a francia gyermek- és kamaszirodalom egyik legismertebb szerzője. Különösen közel áll a szívéhez a tündérmese és a fantasy műfaja, semmihez sem hasonlítható mesevilágokat teremt. 1998-ban jelent meg az első könyve, azóta majdnem húsz nyelvre fordították le a könyveit. 2021-ben neki ítéltek oda az Astrid Lindgren-emlékdíjat, az egyik legrangosabb gyermekirodalmi kitüntetést. A szerzővel László Kinga beszélget.

Beszélgetés Marie Aubert-rel

október 1., 17 óra, Millenáris
Fotó: David B. Torch

Marie Aubert norvég író, újságíró. Első regénye, a Voksne mennesker (2019) lelkes fogadtatásban részesült, és 2020 tavaszán elnyerte a norvég ifjúsági kritikusok díját. Több nyelvre lefordították, magyarul Felnőtt emberek címen Pap Vera-Ágnes fordításában, 2021-ben jelentette meg a Scolar Kiadó. 2022-ben Ha történne valami címmel jelent meg novelláskötete. Veiszer Alinda beszélget vele.

Beszélgetés Erlend Loe-val

szeptember 30., 18 óra, Három Holló kávéház
Fotó: Frederik Arff

Az 1969-ben született Erlend Loe Norvégia egyik legnépszerűbb kortárs írója. Egyszerre vicces és komoly, fajsúlyos és hihetetlenül könnyed. 1993-ban jelent meg az első regénye, a Tatt av kvinnen (Elfújta a nő, Scolar Kiadó, 2010), amelyet 2007-ben megfilmesítettek. A nagy áttörést három évvel későbbi műve, a Naiv. Super. jelentette 1996-ban. Gyermekkönyveket, forgatókönyveket és kritikákat is ír. Karafiáth Orsolya beszélget vele.

Beszélgetés Bridget Collinsszal

október 1., 18 óra, Három Holló kávéház
Fotó: Symon Hamer

Bridget Collins brit írónő a cambridge-i King’s College-ban hallgatott angol irodalmat, majd a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémián tanult színművészetet. Élénk képzelőerővel alkot új világokat, nem véletlenül tartják a fantasztikus regények egyik legjelentősebb, markáns új hangjának. Kötetei – A könyvkötő, Árulások – nálunk a 21. Század Kiadó gondozásában jelentek meg. Gyárfás Dorka beszélget vele.

Beszélgetés Max Porterrel

szeptember 28., 19 óra, Három Holló kávéház
Fotó: Lucy Dickens

Max Porter (1981) angol író. Első regényével (Grief is the Thing with Feathers – A bánat egy tollas állat), amely közel harminc nyelven jelent meg, elnyerte többek között a The Sunday Times Az év fiatal írója díját és a Dylan Thomas-díjat. Nem hagyományos prózanyelven ír, több hangot váltogató szövegeiben fontos szerepet játszik a gyász és a veszteség.

Magyarul A bánat egy tollas állat (2020) és a Lanny (2021) jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. Az írót Totth Benedek kérdezi.

Beszélgetés Sjónnal

szeptember 30., 19 óra, Három Holló kávéház
Fotó: Kamba Danielsson

Sjón izlandi költő, regény- és forgatókönyvíró. Első verseskötete 1978-ban jelent meg, műveit azóta több mint harminc nyelvre fordították le. Björkkel is dolgozott együtt, többek között akkor, amikor a Lars von Trier által rendezett Táncos a sötétben betétdalaihoz írt szöveget. A macskaróka című műve 2005-ben elnyerte az Északi Tanács irodalmi díját. A 2022-es, Az északi című történelmi akciófilmdráma egyik forgatókönyvírója. Magyarul megjelent művei: A macskaróka (2011), A cethal gyomrában (2015), CoDex 1962 (2020). Dunajcsik Mátyás kérdezi.

Beszélgetés Viola Ardone-nal

szeptember 30., 17 óra, Millenáris
Fotó: Ludovico Brancaccio

Viola Ardone olasz írónő Gyerekvonat című regénye 2020-ban jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A kötet a 2018-as frankfurti könyvvásár egyik sikerszerzeménye volt, és huszonöt nyelvre lefordították.

Legújabb regénye Oliva Denaro címmel a napokban jelenik meg Todero Anna fordításában. Megtörtént eseten alapul, és a társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja. A kötet az Athenaeum kiadó Global című sorozatának harmadik darabja. A szerzővel Czakó Zsófia beszélget.

Festett mágia – Beszélgetés Brecht Evensszel és Hannah Berryvel

október 29., 19 óra, Három Holló kávéház

Brecht Evens (Belgium) keze alatt a gouache festék formák és színek rendezett orgiájává változik. Hannah Berry (Egyesült Királyság) akrilba álmodja a fényt és az éjszakát. Kiszámíthatatlan történeteik kitalálásáról és kötetbe szerkesztéséről, mentális egészségről és természetesen magáról az alkotásról beszélget velük Szép Eszter.

További érdekességeket és részletes programkínálatot a PesText honlapján találunk.

Nyitókép: Vlagyimir Georgijevics Szorokin orosz író. Fotó: Maria Sorokina

A rovat további cikkei