Mások mellett Vlagyimir Szorokin, Marie Aubert, Bridget Collins és Max Porter is részt vesz a PesText nemzetközi irodalmi és kulturális fesztiválon.

Beszélgetés Vlagyimir Szorokinnal

szeptember 23., 19 óra, Három Holló kávéház

Az idei PesText kiemelt vendége Vlagyimir Georgijevics Szorokin, a kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb képviselője, A jég, a 23 000, A fehér négyzet és a Garin doktor szerzője. Számos művében vizsgálja az elnyomó hatalmi rezsimek működését, a birodalmi orosz törekvésekkel szemben pedig mindig is rendkívül kritikus volt. A világhírű íróval magyarországi fordítója, M. Nagy Miklós, a Helikon Kiadó irodalmi vezetője és főszerkesztője beszélget. Péterfy Bori és Katona László előadásában Szorokin-szövegrészletek hangzanak el.

Beszélgetés Jean-Claude Mourlevat-val

október 1., 11 óra, Millenáris

Jean-Claude Mourlevat a francia gyermek- és kamaszirodalom egyik legismertebb szerzője. Különösen közel áll a szívéhez a tündérmese és a fantasy műfaja, semmihez sem hasonlítható mesevilágokat teremt. 1998-ban jelent meg az első könyve, azóta majdnem húsz nyelvre fordították le a könyveit. 2021-ben neki ítéltek oda az Astrid Lindgren-emlékdíjat, az egyik legrangosabb gyermekirodalmi kitüntetést. A szerzővel László Kinga beszélget.

Beszélgetés Marie Aubert-rel

október 1., 17 óra, Millenáris

Marie Aubert norvég író, újságíró. Első regénye, a Voksne mennesker (2019) lelkes fogadtatásban részesült, és 2020 tavaszán elnyerte a norvég ifjúsági kritikusok díját. Több nyelvre lefordították, magyarul Felnőtt emberek címen Pap Vera-Ágnes fordításában, 2021-ben jelentette meg a Scolar Kiadó. 2022-ben Ha történne valami címmel jelent meg novelláskötete. Veiszer Alinda beszélget vele.

Beszélgetés Erlend Loe-val

szeptember 30., 18 óra, Három Holló kávéház

Az 1969-ben született Erlend Loe Norvégia egyik legnépszerűbb kortárs írója. Egyszerre vicces és komoly, fajsúlyos és hihetetlenül könnyed. 1993-ban jelent meg az első regénye, a Tatt av kvinnen (Elfújta a nő, Scolar Kiadó, 2010), amelyet 2007-ben megfilmesítettek. A nagy áttörést három évvel későbbi műve, a Naiv. Super. jelentette 1996-ban. Gyermekkönyveket, forgatókönyveket és kritikákat is ír. Karafiáth Orsolya beszélget vele.

Beszélgetés Bridget Collinsszal

október 1., 18 óra, Három Holló kávéház

Bridget Collins brit írónő a cambridge-i King’s College-ban hallgatott angol irodalmat, majd a Londoni Zene- és Színházművészeti Akadémián tanult színművészetet. Élénk képzelőerővel alkot új világokat, nem véletlenül tartják a fantasztikus regények egyik legjelentősebb, markáns új hangjának. Kötetei – A könyvkötő, Árulások – nálunk a 21. Század Kiadó gondozásában jelentek meg. Gyárfás Dorka beszélget vele.

Beszélgetés Max Porterrel

szeptember 28., 19 óra, Három Holló kávéház

Max Porter (1981) angol író. Első regényével (Grief is the Thing with Feathers – A bánat egy tollas állat), amely közel harminc nyelven jelent meg, elnyerte többek között a The Sunday Times Az év fiatal írója díját és a Dylan Thomas-díjat. Nem hagyományos prózanyelven ír, több hangot váltogató szövegeiben fontos szerepet játszik a gyász és a veszteség.

Magyarul A bánat egy tollas állat (2020) és a Lanny (2021) jelent meg a Jelenkor Kiadó gondozásában. Az írót Totth Benedek kérdezi.

Beszélgetés Sjónnal

szeptember 30., 19 óra, Három Holló kávéház

Sjón izlandi költő, regény- és forgatókönyvíró. Első verseskötete 1978-ban jelent meg, műveit azóta több mint harminc nyelvre fordították le. Björkkel is dolgozott együtt, többek között akkor, amikor a Lars von Trier által rendezett Táncos a sötétben betétdalaihoz írt szöveget. A macskaróka című műve 2005-ben elnyerte az Északi Tanács irodalmi díját. A 2022-es, Az északi című történelmi akciófilmdráma egyik forgatókönyvírója. Magyarul megjelent művei: A macskaróka (2011), A cethal gyomrában (2015), CoDex 1962 (2020). Dunajcsik Mátyás kérdezi.

Beszélgetés Viola Ardone-nal

szeptember 30., 17 óra, Millenáris

Viola Ardone olasz írónő Gyerekvonat című regénye
2020-ban jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában.
A kötet a
2018-as frankfurti könyvvásár
egyik sikerszerzeménye volt, és huszonöt nyelvre lefordították.

Legújabb regénye Oliva Denaro címmel a napokban jelenik meg Todero Anna fordításában. Megtörtént eseten alapul, és a társadalmi szerepekben rejlő erőszakot kutatja, amelynek valamilyen formában mindenki az áldozata. Oliva Denaro felejthetetlen karakter, hallgatag apja pedig a kortárs olasz irodalom egyik legmegindítóbb férfialakja. A kötet az Athenaeum kiadó Global című sorozatának harmadik darabja. A szerzővel Czakó Zsófia beszélget.

Festett mágia – Beszélgetés Brecht Evensszel és Hannah Berryvel

október 29., 19 óra, Három Holló kávéház

Brecht Evens (Belgium) keze alatt a gouache festék formák és színek rendezett orgiájává változik. Hannah Berry (Egyesült Királyság) akrilba álmodja a fényt és az éjszakát. Kiszámíthatatlan történeteik kitalálásáról és kötetbe szerkesztéséről, mentális egészségről és természetesen magáról az alkotásról beszélget velük Szép Eszter.

További érdekességeket és részletes programkínálatot a PesText honlapján találunk.

Nyitókép: Vlagyimir Georgijevics Szorokin orosz író. Fotó: Maria Sorokina