Közös filmes projektekről és szakmai képzésről is megállapodott Káel Csaba kormánybiztos és Mao Yu, a China Film Administration vezetője.

magyar_kinai_alairas_20240508_foto_nfi_kaiser_akos (003).jpg
Mao Yu, a China Film Administration vezetője és Káel Csaba kormánybiztos. Fotó: NFI / Kaiser Ákos

„Budapest földrajzi és filmipari adottságaiból adódóan Kelet és Nyugat filmes kapcsolatainak kiváló új központja lehet. Számos izgalmas, el nem mesélt közös történetünk van a kínai alkotókkal, melyek közös megfilmesítéséhez új lendületet ad a megállapodás” – nyilatkozta Káel Csaba. A mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt is hozzátette, hogy Magyarország a kontinentális Európa első számú filmgyártási helyszíne, a világ filmgyártásának élvonalbeli szereplői forgatnak hazánkban magyar szakemberek közreműködésével. Filmiparunk jelentős devizabevételt eredményez nemzetgazdasági szinten, hozzájárulva az ország stabilitásához.

A mostani megállapodás a kínai filmes vezetéssel a közös filmes projektek, filmgyártás és mozgóképszakmai képzés indítása mellett a magyar és kínai filmalkotások kölcsönös népszerűsítésére is kiterjed.  

A magyar film nem ismeretlen Kínában. Mind a nemzetközi fesztiválokon, mind a forgalmazásban jelen vannak magyar alkotások a kínai piacon. A Kojot négy lelke és a Hat hét című alkotások jelentős díjakat nyertek tavaly a sanghaji filmfesztiválon, mely a térség egyik legnagyobb filmes rendezvénye.

Az NFI közleménye hangsúlyozza, hogy a kínai mozgóképágazat erőteljes növekedésben van, az előrejelzések szerint az elkövetkező években volumene duplájára nő. A kínai azon kevés filmforgalmazási piacok egyike a világon, amelyek helyi gyártású produkcióikkal megelőzik az amerikai világbrandként hódító blockbustereket a kínai jegypénztáraknál. A kínai filmipar jelenleg harmadik fénykorát éli, a 70-es évek végétől a kínai vezetés a gazdaság egyik alappilléreként kezeli a kultúrát és azon belül a filmipart. A nagy költségvetésű, nagy nézőszámokat elérő filmek mellett számos kisebb produkció is készül, melyek szintén jelentős jegybevételt termelnek. Magyarországhoz hasonlóan a kínai kormány szintén stratégai ágazatként kezeli a filmipart. Az ágazat növekedésének érdekében 2022-ben a filmipar számára előnyös adóirányelveket vezettek be Kínában.

A China Film Administration delegációja ellátogatott a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumába és Filmlaborába, majd megtekintették a fóti stúdiókomplexumot is. A befejezés előtt álló projektben négy új műterem és számos kiszolgálólétesítmény épült Fóton az NFI Stúdióban minden idők legnagyobb állami forrású stúdiófejlesztéseként. A fóti bázis kapacitását ötszörösére növelő beruházás során Magyarország egyik legnagyobb, 4945 négyzetméter alapterületű, 18 méter belmagasságú új filmstúdiója is megépült.