Kis Hajni a Szép alak és a Last Call című rövidfilmjei után immár a moziban is bizonyítja, hogy érdemes odafigyelnünk rá – és még inkább a hőseire. Tórh Menyhért írása a Filmtett.hu-n jelent meg.

Külön falka Kis Hajni első igazi mozija, hiszen első, 2016-os Szép alak címen jegyzett történetével még az Amerikai Filmakadémia elismerését is elnyerte egy Diák Oscar-díjra való jelölés formájában. ezt követte a Zsurzs Kati jutalomjátékát elhozó 2018-as Last Call.

A Külön falka egy magatartászavaros kislány és az éjszakai életben kidobóként dolgozó édesapja hosszú idő után való találkozásáról és összecsiszolódásáról szól keserédes, olykor vidám, olykor viszont könnyfakasztó hangvételben. Első számú főhőse Niki (Horváth Zorka), akit édesanyja halála és apja bebörtönzése óta nagymamája nevel több-kevesebb sikerrel, ugyanis a mélyen szeretetéhes kislány folyamatosan valami zűrbe keveredik az iskolában. Amikor megtudja, hogy apját, Tibit (Dietz Gusztáv) időközben kiengedték a börtönből, a nyomába ered a pesti éjszakába.

Kis Hajninak remekül sikerült egészestés történetébe átmentenie a rövidfilmjeiből már jól ismert érzékeny és sokrétű karakterábrázolást, a realista közeget és a hétköznapok alig észrevehető embereinek sorsdrámáját. A Szép alakhoz és a Last Callhoz hasonlóan a Külön falka is igazi kívülálló-sztori: a kérges szívű, marcona kidobó és a kiközösített státuszba rendre visszacsúszó kislány hőspárosa ugyanabból a világból származik és ugyanazon a sorson osztozik, mint a Szép alak takarítónője vagy a Last Call nyelvtudás nélkül külföldi életet tervező főszereplője. Kis Hajni figurái egyaránt naivan és idealista hittel vágyakoznak valami elérhetetlen iránt.

Külön falka egy igazi, életszagú, hús-vér családi dráma, melynek hősei legalább annyira különlegesek, mint amennyire hétköznapiak. Vágyaik, tetteik és félelmeik azonosulhatóan, átérezhetően, giccsmentesen, de csodálatosan és megindítóan vannak vászonra álmodva, a film legszebb pillanatai pedig úgy csalnak könnyeket a néző szemébe, hogy közben mindenfajta hatásvadász húzást nélkülöznek.

Nyitókép: Nyoszoli Ákos

A teljes cikk a Filmtett.ro oldalán olvasható.