Zalaegerszeg díszpolgára, a kétszeres Kossuth-díjas képzőművész a zalai Alsórajkon született 1884. június 30-án. A megyeszékhelyen idén nyáron gazdag programsorozattal ünneplik meg híres földijük hazai és világsikerekben bővelkedő művészi életművét.

Kisfaludi Strobl Zsigmond A klasszikus szépség mestere Göcseji Múzeum.jpg
Kisfaludi Strobl Zsigmond A klasszikus szépség mestere című állandó kiállítása a Göcseji Múzeumban. Fotó: Bicskei József

Zala vármegye székhelyének számos pontját díszítik Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásai, így a Rózsák terét, a Vizslaparkot, a Göcseji Múzeum előtti teret és a Városi Sportcsarnok környékét is. Országszerte pedig többek között Egerben a Végvári harcok, Budapesten a Szabadság-szobor és a Városligetben a Darányi Ignác-emlékmű hirdetik tehetségét, és neves londoni, párizsi és moszkvai gyűjteményekben is ott vannak az alkotásai. Májusban az évfordulós programsorozat részeként városházi vitrinkiállításon mutatják be Zalaegerszegen Kisfaludi Strobl Zsigmond egyik fontos művét, Szent Imre herceg kis méretű szobrát. Az alkotás életnagyságnál nagyobb változatát Izabella főhercegnő megrendelésére 1930-ban állították fel Budapesten, a mai Móricz Zsigmond körtéren. 

Június 22-én egy estére még gazdagabbá válik a művész Göcseji Múzeumban lévő, A klasszikus szépség mestere című állandó kiállítása. A Múzeumok éjszakáján új, ritkán látható alkotásokat helyeznek ki a többi mellé, amelyekről számos érdekességet is megosztanak az érdeklődőkkel. Bemutatják a művész egyedülállóan gazdag életútját, szobrászi világát, amely fél évszázadon át határozta meg a hazai művészet élvonalát. A közönség megtudhatja, honnan nyerte címét a Finálé című kisplasztika, vagy mi a különbség az arisztokrata Lady Plunkett és Claire Luce színésznő egyaránt Londonban készült táncoló figurájának mozdulatsora között.

Július 1-jén a művész születésének 140. évfordulójának szentelik a népszerű Múzeumi kerengő című programot is. A rendezvényen dr. Kostyál László művészettörténész tart rövid előadást arról, hogyan jutott el Kisfaludi Strobl Zsigmond Alsórajkról budapesti, bécsi, párizsi tanulmányai után a legreprezentatívabb megbízásokig, az akadémiai katedráig, a magas hazai kitüntetésekig. A művész külföldi karrierjét méltatva szó esik arról is, miként vívta ki a londoni felső tízezer, majd a moszkvai művészeti elit elismerését. Az előadáshoz kapcsolódó séta során a múzeumépület különböző pontjain ismerkedhet meg a közönség a szobrásznak kizárólag erre az alkalomra elhelyezett, ritkán látható alkotásaival.