Kicsit több mint három év után érkezett meg az ék harmadik lemeze. 2020 januárjában felvették már a dalokat, de mivel nem voltak elégedettek az eredménnyel, idén újra nekifutottak, és elkezdték az alapoktól az egészet. Balasi Ádám, a zenekar dobosa így mesélt a felvételekről:

„Magas elvárásokkal indultunk neki a felvételeknek. Fejlődni akartunk a korábbi megjelenéseinkhez képest a létező összes szemszögből: egyénileg külön-külön, együttesként, dalírásban, megjelenésben, hangzásban.”

A lemez Scheer Viktor ’Max’ hangmérnök-producer közreműködésével készült. A fiúk elmondása szerint a közös munka végeredményeként lett olyan a lemez, amivel végül mindannyian elégedettek lehetnek.

„Tudattalan módon írunk zenét, de közben mégis ott van bennünk az a fajta tudatosság, hogy nem szeretnénk semmiféle kompromisszumot kötni – Max ebben remek partner volt, hozzánk hasonlóan gondolkodik” – mesél a lemez születéséről Lee Olivér énekes-gitáros.

A kilencdalos albumon a klímaváltozástól kezdve a szakításon át egészen a hétköznapi dolgokig sok mindenről szó esik, mégis van egy alapvető közös szál. Olivér elmondása szerint számukra is akkor vált világossá, hogy konceptlemezt vettek fel, amikor már elkészült az anyag.

„Platón közismert barlanghasonlata miatt lett Out Of The Cave a lemez címe. Egyszer csak rájöttem, hogy az egyik dalt ez ihlette, aztán ahogy hallgattuk a felvételeket, szépen lassan kiderült, hogy lényegében az összeset átjárja ez a gondolat. Azt hiszem, ez egy szép példája a tudattalan alkotásnak – ahogy ezt felismertük, világossá vált, hogy rengeteg dalban van erre utalás. Akár tekinthetjük konceptalbumnak, összeköti a dalokat egy téma, a személyiségfejlődés.”

A címadó dal egyébként az egyetlen olyan tétel, aminek nem Olivér írta a szövegét – a zenekar menedzserének holland felesége, Julia Verheyden segített szavakba önteni az énekes gondolatait. A The Djinn-ben Tátrai Tibor is közreműködik, akinek muzsikája és lénye elmondhatatlanul sokat jelent a srácoknak, a közös felvétel is felejthetetlen élmény volt vele.

Az új dalokat először élőben október 7-én lehet hallani majd az Instantban, addig is minden digitális zenei szolgáltatásban elérhető az album.

Kiemelt kép: Kismartoni Mátyás fotója