Ukrán érdemrendet kap Alain Delon francia filmsztár, amiért az orosz agresszió „első napjától fogva több nyilatkozatot is tett Ukrajna javára”. A hírt Vadim Omelcsenko, párizsi ukrán nagykövet jelentette be a TV5 Monde francia televízió műsorában.

Alain Delon AFP.jpg
Fotó: Christophe Simon / AFP

Omelcsenko szerint Alain Delon az ukrajnai háború 2022. február 24-i kitörése óta korlátlan támogatásáról biztosította a kijevi vezetést. A nagykövet a TV5 Monde műsorában egyenesen az idős francia színészlegendához intézte szavait: „Delon úr, kedves Alain, tudom, hogy nincs egyszerű helyzetben, de szeretném önnel tudatni, hogy nincsen egyedül. Sok rajongója van, olyan emberek, akik szeretik. Én és népem mindig az ön oldalán állunk.”

„Számunkra ez szimbolikus, és fontos” – indokolta a kitüntetést az ukrán nagykövetség. A diplomáciai képviselet felidézte, hogy a színész 2022-ben megbeszélést tartott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd egy tévéműsorban felolvasott Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költő műveiből.

Az egyre romló egészségi állapotban lévő nyolcvannyolc éves sztárt január végén „bírói védelem alá helyezte” egy Párizstól délre fekvő bíróság gyámügyi bírája. A lépést a színészlegenda megfelelő orvosi ellátásával indokolták, ami a legfőbb vitás kérdés a színész három gyermeke között. Később a bírói védelmet kiterjesztették pénzügyeire is.