Az Essentia Artis elnevezésű összművészeti programsorozatot először rendezi meg az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete. A sorozat egyik művésze Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoaművész, a ZeneVarázslat Mozgalom alapítója, aki korábban MMA-ösztöndíjasként vett részt a programban.

Mi ösztönözte arra, hogy benyújtsa pályázatát a programra négy évvel ezelőtt?

Amikor első ízben találkoztam az MMA ösztöndíjprogramjával, már akkor lenyűgözött, hogy elindult egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek támogatása. A ZeneVarázslat éppen ebben az időszakban különleges életszakaszhoz érkezett. A másfél millió gyermeket megszólító kárpát-medencei hangversenyek és tehetséggondozó mesterkurzusok mellett a nemzetközi négykezes zongoraverseny is egyre népszerűbbé vált, és az általam megálmodott programot a társművészetek behívásával, az összművészet jegyében a program ösztöndíjasaival közösen szerettem volna színesíteni és kiteljesíteni.

Nagy öröm volt számomra, hogy 2019-ben pályázatommal a 100 kiválasztott ösztöndíjas egyike lehettem. Rendkívül ösztönző volt a három év alatt az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézettől kapott folyamatos mentorálás, a publikálási és bemutatkozási lehetőségek, valamint a rendszeres szakmai találkozók, ahol ösztöndíjas társaimmal megoszthattuk éppen aktuális művészi munkáinkat, koncertjeinket, elért eredményeinket.

Mint előadóművésznek, számomra a természetes közeg a színpadi jelenlét, így 2020-ban – alig hat hónappal az ösztöndíjprogramom indulása után –, amikor a pandémia átrajzolta a teljes életünket, nálam is felváltotta a személyes jelenlétet és a közösségteremtést az elcsendesedés és a befelé figyelés. Ebben a csendben az alkotásban sem sürgetett bennünket a külvilág. Ez idő alatt is töretlen támogatást és közösséget biztosított számunkra az Intézet és az ösztöndíjprogram, ami a több tízezer gyermeket elérő zenei videók forgatására ösztönzött. És ekkor született meg a Violin világa zenei társasjáték is, amit Szalóczi Dániel költővel közösen fejlesztettünk, és amelyet a MMA szakmai támogatása, tanácsai segítségével finomítottunk. A kottaolvasás és -írás rejtelmeibe bevezető, ismeretterjesztő játékot már több mint 20 zeneiskolában teszteltük, és őszintén reméljük, hogy a jövőben ott lesz majd minden zenét szerető és tanulni vágyó gyermek táskájában.


6426f8ef7d9e2cf0fa10c8aa.jpg
Violin világa társasjáték

Hogyan segítette Önöket az MMA MMKI abban, hogy időt fordíthassanak az alkotásra, és energiáikat a művészi munkára összpontosíthassák?

A program az ösztöndíjas találkozókon túl számos bemutatkozási lehetőséget biztosított számunkra. Elmélyült gondolatok megszületésére inspirált a Művészet közege című konferencia felkérése is. Kívül csend, bennem dallamok című előadásomban azt a témát jártam körül, hogy kimutathatók-e stílusváltások, eszközváltások, témaváltások a művészetben a járvány következtében, és vajon ezek egy új lehetséges korszak jegyeit hordozhatják-e magukban.

Különleges alkalom volt 2021-ben számomra, hogy a VI. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyre más művészeti ágakból érkező ösztöndíjas társaimat is meghívhattam, akik egy esti kerekasztal-beszélgetés során saját művészeti programjukból ízelítőt is adtak. A nagyszerű közös programok arra is inspiráltak, hogy az előadó-művészeti tevékenységem mellett elinduljak a mélyebb művészeti kutatások irányába, a doktori iskola megkezdése felé, ahol jelenleg is kutatom Liszt Ferenc utolsó szimfonikus költeményének, a Bölcsőtől a sírig című mű keletkezési körülményeit és a hangjegyek mögé rejtett üzeneteit.

Március elején indult az Essentia Artis összművészeti seregszemle, amelyben Ön is egyike a fellépő művészeknek.

Idén első ízben, a mi évfolyamunk ösztöndíjasaival rendezi meg az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet azt a nagyszabású programsorozatot, amelyben mintegy 70 alkotótársammal közösen vehettem részt. Felemelő érzés, hogy a program indításának sajtótájékoztatójától aktív szerepet vállalhatok a sorozatban, amely egy összművészeti ünnep hagyományát teremtheti meg a jövőben.

Március 22-én a Közösség ereje című tematikus napon a klasszikus zene szépségeire és értékeire rámutató ZeneVarázslat négykezes zongorakoncertet adtunk lányommal, Farkas Lilivel a Pesti Vigadó csodálatos épületében, majd a hangversenyt követően egy interaktív workshop keretében megismertettük az érdeklődőket a Violin világa társasjátékkal. Az Essentia Artis programsorozattal egy olyan nagyszerű kezdeményezés született, amely a kultúra sokszínű közvetítésével nemcsak közönséget, hanem közösséget is építhet.

Az Essentia Artis előadásai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Nyitókép: Várnagy Andrea (jobbra) és lánya, Farkas Lili a zongoránál. Fotók: Balogh Sára Borbála

x támogatott tartalom