70 éves fennállása alkalmából különleges rendezvényekkel és meglepetésekkel készül a Móra Kiadó.

A gyermek és ifjúsági könyvkiadás gyakorlata rengeteget változott az elmúlt 70 évben. Korszakok jöttek és mentek, de a Móra Kiadó megmaradt, mint a gyerekirodalom értékteremtő és értékeket őrző szakmai műhelye.

Az idei kerek évforduló alkalmából a Móra egy éven át számos izgalmas rendezvénnyel és együttműködéssel, különleges könyvek kiadásával lepi meg olvasóit. Együtt ünnepel azzal az immár négy generációval, nagyszülőkkel, szülőkkel, gyerekekkel és unokákkal, akik több ezer szépirodalmi és ismeretterjesztő kiadványán nőttek, nőnek fel.

A kiadó egyik alapelve, hogy irodalmi értéket képviselő, esztétikailag is magas színvonalú könyveket adjon ki, olyan kiadványokat, amelyek elősegítik a gyerekek fejlődését. A legkisebbek a színes lapozókat nézegetve, a bennük lévő mondókákat hallgatva betipegnek a kultúra világába, ahol aztán olvasó gyerekké, majd gondolkodó felnőtté válnak.

„Megtisztelő és egyben megható számomra az a szeretet, amit az olvasóktól kapunk, így elmondhatjuk, a Móra 1950 óta tényleg családtag. A munkatársaimtól hallom, hogy a kiállításokon, vásárokon évről évre visszajárnak hozzájuk a családok, még akkor is, mikor a gyerekek már »kinőttek« minket. Mérhetetlenül hálásak vagyunk olvasóink bizalmáért és hűségéért, mert ezek nélkül ma nem lehetnénk itt” – fogalmazott Janikovszky János, a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója.

A Móra Kiadó története 1950-ben indult, ekkor alapították jogelődjét Ifjúsági Kiadó néven. 1950-től 1989-ig ez volt az egyetlen olyan kiadó, amely kifejezetten gyermek- és ifjúsági irodalom kiadásával foglalkozott.

Az Ifjúsági Kiadó 1957-ben vette fel a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó nevet, s még ebben az évben megjelentette Fekete Istvántól a Tüskevár, Gazdag Erzsitől a Mesebolt és Szabó Magdától a Ki hol lakik? című köteteket, illetve az akkor még Kispál Éva néven publikáló Janikovszky Éva első könyvét Csip-csup címmel.

„A Móra Kiadó egy szellemi műhely, ahol a legjobb szerzők, szerkesztők azért dolgoznak, hogy a gyerekeknek, kamaszoknak minőségi könyveket tudjunk a kezébe adni. Ez így volt a múltban, és erre törekszünk most és a jövőben is” – foglalta össze Janikovszky János.

A Móra kezdettől ilyen szellemi műhelyként támogatta a kortárs szerzőket és illusztrátorokat, így kiadványai nagy részét a mára már klasszikusnak tekinthető szerzők életművei adják. Ezek mellett minőségi ismeretterjesztő kiadványokat is megjelentet. A művek elsősorban nyomtatott verzióban elérhetőek, de a kiadó kisebb mennyiségben hangoskönyveket és e-bookokat is fejleszt.

A Móra Kiadó nemcsak kiemelkedően értékes múltjára, de jelenére is nagyon büszke, hiszen 2019-ben az Év Gyerekkönyve díj mindhárom kategóriájában a kiadásában megjelent könyv diadalmaskodott. Ez jól alátámasztja a Móra törekvését, hogy megtartva hosszú évtizedes műhelyjellegét, támogassa a legkiemelkedőbb kortárs szerzők munkáját, és olyan könyveket jelentessen meg, amelyek mind kivitelük, mind tartalmuk okán nemcsak a jelen, de a jövő olvasói számára is értéket képviselnek.

A Móra Magyarország piacvezető gyermek- és ifjúságikönyv-kiadó vállalata, elsősorban 0–18 éves korosztály számára ad ki igényes kivitelű klasszikus és kortárs szépirodalmi műveket. Emellett magas minőségű szórakoztató, edukációs és fejlesztő kiadványokat forgalmaz több almárkanév alatt.

A Móra Kiadó a jubileumi év alkalmából számos tematikus rendezvénnyel, együttműködéssel, egy különleges vers- és egy meseantológia megjelentetésével ünnepel együtt az olvasókkal. Az ünnepi évet A Pál utcai fiúk-hangoskönyv megjelentetésével nyitja. A regény szövegét a Vígszínház azonos című darabjának Nemecseke, Vecsei H. Miklós olvassa fel.

Októberben fény derül rá, ki kapja a következő Janikovszky Éva-díjat, és még december előtt útjára indul a Fekete István születésének 120. évfordulója alkalmából összeállított új vándorkiállítás is.

Nyitókép: Réber László rajza