fbpx

Kockaház kifestő: Paleop-art 6-tól 99 éves korig

Katharina Roters 2003 és 2012 között készített sorozata, a Hungarian Cubes a magyar falvak jellemző egységét, a kockaházakat mutatja be egy tipologikus megközelítésen keresztül.

A művész Szolnoki Józseffel együttműködve 10 éven keresztül közösen kutatta a Kádár-korszak kockaházait. Összegyűjtötték és rendszerezték a házhomlokzatokat, egyfajta vizuális skanzent hoztak létre. 2020-ban különleges kiadvány készült az anyagból egy kifestő formájában.

A kifestő lapjain újra életre kelnek a Kádár-korszak házai, amelyet mindenki a fantáziájának megfelelően díszíthet újra. A kifestő a hatvanas-hetvenes évek kapart kőporos ornamentikáján keresztül, a legegyszerűbb geometriai formákból építkezve vezet be a spontán díszítőtechnika alapjaiba. 

A házak homlokzatai különböző geometriai formákra bomlanak le a kifestő lapjain, üres, kitöltésre váró háromszögek, négyzetek és egyéb díszítőelemek tagolják a házfalakat, teret hagyva a képzelőerőnek. Az otthon képéhez kötődő fogalmak és emlékek felevenednek a színezésen keresztül.

Az elsősorban gyermekek számára készült, különleges kiadvány kapcsolódik a Katharina Roters: Egy álom anatómiája című kiállításhoz, amely március 8-ig látogatható a Mai Manó Házban.

A rovat további cikkei