A galéria tárlata Kolozsváry Zsigmond (1899–1983) magyar származású, egykor Franciaországban élt, hazánkban kevésbé ismert művész különféle alkotói korszakait, pályája fejlődését ismerteti meg a magyar közönséggel. A több mint húsz, különböző korszakokból származó, gazdag szín- és formavilágú alkotás egy méltatlanul elfeledett, páratlan életműbe enged betekintést. A magyar származású művész külföldön Sigismund Kolos-Vary néven ismert.

Pályája korai korszakát a szürreális, félig figuratív kompozíciók, misztikus hangulatú képek jellemzik,

innen lép tovább a tájábrázolás ritmikus geometriájához. Az ötvenes években eljut a teljes absztrakcióig, majd az 1970-es évektől lírai kompozíciókkal zárta utolsó festői korszakát.

Kolozsváry Zsigmond 1899-ben született Bánffyhunyadon, a budapesti Iparművészeti Főiskolán végezte tanulmányait. Mély nyomot hagytak benne svájci és olaszországi utazásai, különösen a firenzei quattrocento egyik jelentős festője, Paolo Uccello alkotásai.

Első műveit 1929-ben sikerrel mutatta be Párizsban, majd rendszeresen szerepelt a Salon de Mai kiállításain és külföldi nemzetközi tárlatokon Hollandiában, Németországban, Angliában, Japánban és Kanadában. Több magyar és közép-európai művésztársával együtt csatlakozott az École de Paris avantgárd művészkörhöz, felívelő pályáját azonban hirtelen megszakította a II. világháború: 1941-ben koncentrációs táborba került. Két évvel később sikerült elmenekülnie, és amint lehetősége nyílt rá, visszatért Párizsba.

Háborús élményeit festményeibe sűrítette bele, egyre erőteljesebb kompozíciókat alkotott.

Ezek a művei nagy sikert arattak 1946-ban a Musée National d’Art Moderne de Paris kiállításán. Jean Bucher befolyásos műkereskedő 1948-ban önálló tárlatot rendezett számára ugyanabban a galériában, ahol előtte Braque, Ernst, Giacometti, Kandinsky, Klee, Léger, Miró és Mondrian műveit láthatta a közönség. Budapesten 1972-ben nyílt retrospektív kiállítása a Műcsarnokban az ugyancsak Franciaországban élő Székely Péterrel közösen.

Kolozsváry Zsigmond munkáit világszerte jelentős nemzetközi múzeumok őrzik a párizsi Musée National d’Art Moderne-től Izraelen, Algérián át az Egyesült Államokig.

Magyarországon néhány alkotása látható a Szépművészeti Múzeumban és Pécsen a Janus Pannonius Múzeumban. A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria tárlata a járványügyi intézkedések betartása mellett, regisztráció után látogatható. Regisztrálni a kmfagallery@gmail.com e-mail-címen lehet.

Nyitókép forrása: a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria Facebook-oldala