Költészet és gasztronómia az Olasz Kultúrintézetben

Egyéb

 

Az Olasz Kultúrintézet Gabriele D?Annunzio születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozata a költő legismertebb verseinek (La pioggia nel pineto, La sera fiesolana?) felolvasásával zárul. A költeményeket  a milánói Piccolo Teatro néhány fiatal színészének tolmácsolásában hallahatja a közönség, akiket az olasz és a nemzetközi színházi élet nagytudású és elismert rendezője, Gianfranco De Bosio instruál.

 

A felolvasás 2013. október 3-án, 17.30-tól veszi kezdetét az Olasz Kultúrintézetben, majd a lírát próza követi, 18.30-kor egy találkozó keretében Enrico De Carlo író, újságíró ?Gabriele D?Annunzio költőt, a borok és étkek szakértőjét? egy szokatlan szemszögből mutatja be.

 

Enrico De Carlo, a Gabriele d'Annunzio e l'enogastronomia della memoria című, a legutóbbi Torinói Könyvvásáron bemutatott kötet szerzője, D?Annunzio arról a meggyőződéséről fog beszélni, miszerint a bort ki lehet zárni egy gasztronómus étkezéséből, sőt, aki szerint ?nem lehetünk jó ínyencek, ha közben nagyivók vagyunk?. Egy absztinens Gabriele D'Annunziót mutat be tehát, aki ráadásul keveset is evett, nem volt soha annyira jártas a konyhaművészet terén, amennyire azt elhitetni szerette, és különösen torkos sem volt. Sőt, gyakran 48 óráig böjtölt, igaz, amikor újra elkezdett enni, ahogy ő maga mondja, úgy evett, mint egy ?maiellai vad farkas?. Számára csupán az abruzzói konyha történelmi lényege volt fontos, a lényegiség, amelyet D?Amico Parrozzójában és friss olajjal ízesített hüvelyes termésekben talált meg.