A tárlaton a legfiatalabb költőnemzedék mutatkozik be: a róluk készült archaikus portrék mellett friss szövegeik is megjelennek a nem szokványos kiállítótérben.

Jövőbemutató című kiállítás kísérletet tesz annak felfedezésére, hogy a ma pályájuk elején álló költőkben, illetve műveikben él-e valami a korább idők szellemiségéből, a nagy elődök örökségét akarják-e továbbvinni vagy egyszerűen élnek és írnak, mert nem tudják nem tenni, ahogy azok a nagynak tartott elődök sem tudták annak idején. A kísérlet tétje annak felfedése is, hogy az újak az ősöket követik-e vagy azt követik, amit az ősök követtek.

Részlet a kiállítás kurátori leírásából: „A jelen legtisztábban a jövő és a múlt kontextusában értelmezhető. A tárlaton a ma irodalma ezzel a múlttal kapcsolódik össze, a kiállított fényképek technikája a régi idők képi világába helyezi a jelen alkotóit. ­A fotók elkészítési módja azonban más miatt is szimbolikus. Az analóg technika ugyanis hosszas, precíz előkészítést követel, ami miatt minden exponálás nagy odafordulást igényel – a portréalany és a fényképész részéről egyaránt. Ez a hétköznapinál tudatosabb fotográfusi munka a képek hangulatát a régi koréhoz teszi hasonlóvá. A klasszikustól eltérő installációk, a mágnessel felszegezett képek és a frakciókba rendezett fotográfiák viszont kontrasztot alkotnak az archaizáló ábrázolásmóddal.”

A kiállításon szereplő költők: Bocsik Balázs, Endrey-Nagy Ágoston, Juhász Lilla Kornélia, Kellerwessel Klaus, Korsós Gergő, Kustos Júlia, Locker Dávid, Miklya Csanád, Purosz Leonidasz és Vida Kamilla.

Nyitókép forrása: Jövőbemutató