Choralis Constantinus

Zene

 

A Musica Aeterna Művészeti Alapítvány szervezésében, nemzetközi együttesek és előadók közreműködésével jelenleg is zajlik az a rekonstrukció, amelynek célja, hogy és a közönség számára felelevenítse és bemutassa az ötszáz évvel ezelőtti Habsburg császári udvar szertartásainak zenei anyagát. A repertoár a teljes egyházi év vasár- és ünnepnapjait öleli fel, ami 238 alkalmat jelent. A teljes énekelt repertoárt két fontos korabeli forrás alapján mutatják be.

A liturgikus repertoár alapját képező gregorián anyag a Graduale Pataviense alapján kerül bemutatásra. Ez a kötet a passaui érsekség rítusának gregorián zenei anyagát tartalmazza, amelynek alapján végezték a császári udvar szertartásait is. Ez a zenei alapja Heinrich Isaac: Choralis Constantinus című köteteinek is, amelyek a teljes egyházi év liturgiájában alkalmazható polifón többszólamú anyagot tartalmazzák. Ennek a - zenetörténeti és kultúrtörténeti szempontból is egyedülálló - gyűjteménynek a kidolgozására 1508-ban kapott felkérést a szerző a konstanzi püspöktől, és egész életének hátralevő szakaszában ennek befejezésén munkálkodott.

Hosszas kalandok után a kézirat 1550-ben és 1555-ben jelent meg nyomtatásban. Ez a háromkötetnyi többszólamú anyag hatalmas jelentőségű. Betetőzi és megkoronázza mindazt az egyházzenei hagyományt, amely a többszólamúság megjelenésétől a reneszánsz koron keresztül egyházi használatban, a liturgikus gyakorlat számára készült. Zenei tekintetben egyfajta összegző munka, amely a németalföldi zeneszerzői technika fejlődésének minden ismertetőjegyét magán hordozza. Előfutára a későbbi korokban jellegzetessé váló összkiadásoknak (opera omnia). Se korábban, se a történelem későbbi időszakában nem született ilyen léptékű és minőségű alkotás, mely a teljes egyházi év zenei anyagát magába foglalta volna. Voltak zeneszerzők, akik kísérletet tettek erre (W. Byrd, G. P. da Palestrina), de vagy nem lett teljes az általuk elkészített anyag, vagy csak ennek tervezéséről maradtak fenn emlékek.

A Choralis Constantinus nyomtatott megjelenése után (korábban kéziratos másolatokban) gyorsan elterjedt az európai egyházzenei gyakorlatban. Továbbélésének a protestantizmus elterjedése, majd az ennek hatására létrejött Tridenti Zsinat egyházzenét is érintő reformjai, a központosított liturgikus gyakorlat bevezetése szabott gátat.

Különleges jelentőségű az a vállalkozás, amely egy páratlan kultúrtörténeti kincset, egy egyedülálló európai hagyományt elevenít fel ötszáz év távlatából, és nemzetközi együttműködés keretében - talán a történelem folyamán először - egy helyszínen valósítja meg teljes egészében, és mutatja be a mai európai emberek számára.

Choralis Constantinus 500

2010. május 13. 16 óra

Belvárosi Szent Mihály-templom

A belépés ingyenes!

Urunk mennybemenetele (szertartás)

Km.: Corvina Consort

A Habsburg császári udvar énekes szertartásai a XV-XVI. századi gyakorlat alapján