A Debreceni Egyetem

A Nagyerdei Ősz Művészeti Napok szeptember 17. és október 4. között két tematikusan szerkesztett sorozat köré szerveződik: az “Orgona ünnepe” három hangversenyének a Református Nagytemplom ad otthont, ahol nemzetközileg is ismert orgonaművészek mellett a Debreceni Szimfonikus Zenekar művészeiből és a Zeneművészeti Kar kiemelkedő tehetségű hallgatóiból és művésztanáraiból alakult DEbreceni Vonósok Kamarazenekart is megismerheti a közönség. A Liszt teremben rendezett “Mini ütőfesztivál – V4 Percussion’s Evenings” négy hangversenye különböző nemzetiségű együtteseknek ad bemutatkozási lehetőséget. A kar növendékeiből alakult Sonus ütőegyüttes mellett cseh, lengyel és szlovák együttes is koncertezik a fesztiválon. Az eddigi hagyományokat folytatva fellépnek az intézmény volt és jelenlegi diákjai, így az elmúlt év zenei versenyein – negyvennégy – eredményt elért hallgatók gálakoncertjére kerül sor szeptember 25-én.

Az október 8-án kezdődő, és egészen áprilisig programokat kínáló Konzervatóriumi Esték Mecénás hangversenysorozat műfaji sokszínűségével a debreceni kulturális élet egyik legizgalmasabb rendezvénye, melynek az elmúlt években is óriási sikere volt a zeneszerető publikum körében. A francia és szlovák vendégművészeket is bemutató hangversenysorozatban a zongora, a fuvola, a szaxofon és gitár önálló esten jelenik meg, de koncertezik a Zeneművészeti Kar Szimfonikus Zenekara, márciusban pedig különleges kikapcsolódást ígér Massányi Viktor operaénekes dal- és áriaestje is.

Az általános iskolások és középiskolás gyerekek, fiatalok számára idén is megrendezik az Ifjúsági Hangversenysorozatot, ahol októberben a ragtime és a jazz zene kerül a középpontba, mégpedig a Sonus ütőegyüttes varázslatos játékának segítségével ismerkedhetnek meg ezekkel a műfajokkal a diákok. A következő előadáskor a zeneirodalom barokk tánctételei kerülnek terítékre, a befogadást pedig a Cívis Táncegyesület tagjai kosztümös táncbemutatóval teszik emlékezetessé. A második félévre, februárra átcsúszó harmadik programon rendhagyó énekórán próbálhatják ki magukat a 7-18 évesek, akik az Ifjúsági Hangversenysorozaton élményszerűen kerülhetnek kapcsolatba a zenetörténettel.