fbpx

Meghalt Joe Murányi jazzklarinétos

 

(MTI) Joe Murányi az Egyesült Államokban született, mindenkivel játszott, aki számít a klasszikus jazzben, karrierje csúcspontjaként 1967 és 1971 között a Louis Armstrong All Stars utolsó klarinétosa volt.

 
A kilencvenes évektől gyakran járt Magyarországon, játszott szinte az összes magyar tradicionális jazz-zenekarral. Szerepelt a többi között a Benkó Dixieland Band, a Bohém Ragtime Jazz Band, a Jazz Steps, a Joe Laux Jazz Band és a Storyville Jazz Band magyar kiadású albumain is. Magyarországi tevénységének nyomait egyebek mellett televíziós szereplések, CD-k és a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál őrzi. Utóbbi rendezvénynek házigazdája is volt, s ő avatta fel a Tó Hotel kertjében felállított Louis Armstrong-szobrot, amely az egyetlen Armstrong-emlék hazánkban.
 
Utoljára 2009-ben járt Magyarországon a Louis Armstrong Jazzfesztiválon a Bánki-tónál, mivel a következő évben rákot diagnosztizáltak nála és kórházba került. Ezért 2010-ben már csak telefonon kapcsolták be a fesztiválra és mondott is pár mondatot, de személyesen már nem tudott eljönni ? mondta el Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band vezetője.
Szólt arról is, hogy Joe Murányi közeli viszonyban állt a Louis Armstrong Ház alapítóival, így vélhetőleg az ő hagyatéka is odakerül. A lakásában rengeteg könyv, lemez és kézirat van, a többi között a készülőben lévő Armstrong-könyv gépelt és kéziratos jegyzetei. Erre többen fenik a fogukat, de sok olyan történet van, amelyet csak Joe Murányi ismert Louis Armstrongról ? tette hozzá.
 
Szülei Magyarországról ? édesapja Mezőkövesdről, édesanyja egy Győr melletti kis faluból ? települtek ki az Egyesült Államokba. Joe Ohióban született és gyerekkora nagy részét is ott töltötte, majd az 1940-es években került családjával együtt New Yorkba. A fiatalember napi rendszerességgel látogatott el jazzklubokba és naponta öt?hat órát klarinétozott. Érettségi után a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait és a klarinétozást. Louis Armstronggal öt éven keresztül zenélt, rajta kívül Roy Eldridge legendás trombitáshoz fűzte szoros munkakapcsolat ? több mint tíz éven keresztül játszottak együtt. Amerikán kívül koncertezett többek között Berlinben és Oslóban is.
 
Joe Murányi 2012. január 14-én töltötte be 84. életévét és április 20-án hunyt el.

A rovat további cikkei