"Rendkívül veszélyes helyzetben vagyunk" - mondta Stephane Lissner, az operaház intendánsa csütörtöki, drámai hangú sajtóértekezletén, amelyen az öklével hadonászott a kamerák felé.

A Scala százmillió eurós (28 milliárd forintos) éves költségvetésének jelentős részét magánadományokból finanszírozza, de az állami támogatás drasztikus lecsökkentése Lissner szerint lehetetlen helyzetbe hozza az intézményt. "Ha a kormány nem változtat a tervein, az összes operaházat rákényszeríti, hogy bezárja kapuit" - hangsúlyozta az intendáns.

Novemberben mozik, színházak és operák tartottak egy-egy napos sztrájkot Olaszország-szerte, hogy kifejezzék tiltakozásukat, és várhatóan demonstrációra kerül sor a Scala kedd esti megnyitója alkalmából is az operaház előtt.

"Az olyan országoknak, mint Olaszország, Németország vagy Franciaország, muszáj támogatni a kultúrát a nehéz időkben is. Kína megveheti a vállalatokat, de senki sem veheti meg a kultúránkat" - fogalmazott Lissner.

Az operaház ambiciózus Richard Wagner-sorozata második évében jár. A tervek szerint a zeneszerző születésének kétszázadik évfordulója alkalmából 2013-ig a négy operából álló teljes Ring-ciklust bemutatják a Scala színpadán.

A walkür című opera december 7-i szezonnyitó előadására már elővételben elkeltek a jegyek, a Daniel Barenboim vezényelte darabot világszerte közvetítik.

A Scala évadonként háromszáz előadással várja mintegy félmillió látogatóját.