fbpx

Nincs zeneszó Gázában

Daniel Barenboim (fotó: Richard Haughton)

Daniel Barenboim (fotó: Richard Haughton)

A West-Eastern Divan Orchestra a Katarban és Egyiptomban tervezett koncertek helyett a berlini Staatsoperben játszik majd hétfőn, a műsoron Beethoven és Brahms művei szerepelnek majd. A zenekart 1999-ben, a közel-keleti népek közötti együttműködés példájaként hívta életre Barenboim, a palesztin születésű amerikai professzorral, Edward Saiddal együtt.

Az argentin születésű, világhírű zongorista és karmester Daniel Barenboim az arab-izraeli békefolyamat elkötelezett híve és ismert szószólója. Neve mindazonáltal – elsősorban Wagner operáinak provokatív előadása, valamint a tiszteletbeli palesztin állampolgárság elfogadása miatt – megosztja az izraeli közvéleményt.

Idén Daniel Barenboim vezényelte a Bécsi Filharmonikusokat az együttes hagyományos újévi koncertjén; az eseményen – közel-keleti békeaktivistaként – Barenboim nem elégedett meg a szokványos újévi jókívánságokkal, hanem kifejezte reményét, hogy 2009 békét hoz a világnak és „igazságosságot” a Közel-Keletnek. A világhírű zenész Bécsben arra is felhívta a figyelmet, hogy erőszakkal nem lehet rendezni az izraeli-palesztin konfliktust.

A rovat további cikkei