fbpx

Parafónia és barátai - koncert a BFZ próbatermében

 Kállai Ernő
 
(MTI) ? A Parafónia Zenekar több alkalommal fellépett a Budapesti Fesztiválzenekarral, ők most csak a helyet adják ? jegyezte meg Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes, de az egyik koncertjük bevételére számíthat az együttes, amelyet szombaton is Fabényi Réka vezényel.     
Az első elterjedt zenepedagógiai és zeneterápiás módszer, amelyet értelmi fogyatékos gyermekek fejlesztésére is alkalmaztak, a német zeneszerző, Carl Orff nevéhez fűződik. A fejlesztés az ütőkről a dallamhangszerekre is kiterjedt, a Parafónia muzsikusai hagyományos kotta helyett színes korongok alapján muzsikálnak például szóló és basszus citerán, furulyán, metallofonon. Az 12 tagú együttes 13 féle speciális hangszeren játszik.    
Kállai Ernő hegedűművész Itzhak Perlman tanítványa, április közepén adta mesterdiploma koncertjét a New York-i Juilliard School of Music Paul termében.    
 Ifj. Balázs János
 
Kállai Ernő kiskorától a zene közelében élt, zenészdinasztiában nevelkedett, édesapja híres cigányprímás. Kállai Ernő tanulmányai részeként koncertlehetőségeket kapott az Egyesült Államokban. 2008-ban megnyerte a Juilliard háziversenyét, a gálakoncerten a Carnegie Hallban játszhatott egy valódi Stradivarin. Addig, amíg a Juilliard diákja volt, egy Guarneri hangszert használhatott. 2011-ben a New York-i Filharmonikusokkal lépett fel.    
A Hungarofest Klassz Tehetségek programjának támogatottja, ifjú Balázs János a koncert másik közreműködője. A 2011-es budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraverseny harmadik helyezettje néhány héttel később elnyerte a Junior Prima-díjat is. Számos mesterkurzust tart itthon és külföldön, 2011-től a Felsőörsi Zenei Szakkollégium klasszikus zongoraszakának vezetője. 

A rovat további cikkei