fbpx

Szabó Balázs a legjobb Petr Eben-tolmácsoló

Szabó Balázs

Szabó Balázs 1985-ben született Miskolcon, orvos szülők gyermekeként. Zenélni későn kezdett, 15 éves korában. Tanulmányait a Fényi Gyula Miskolci Jezsuita Gimnáziumban végezte, ezzel párhuzamosan három évig tanult a Bartók Béla Szakiskolában, szakmai tagozaton. A sikeres érettségi és felvételi után tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta, ahol kiváló minősítéssel, orgonaművész-tanári diplomát szerzett. Ezek után maximális pontszámmal felvételt nyert Würzburgba, ahol jelenleg szólista-mesterosztályon és egyházzene szakon képzi tovább magát.

Balázs amellett, hogy a hazai képzésben részt vett, nagy hangsúlyt fektetett külföldi szakszemináriumok, mesterkurzusok látogatására. A Németországban, Angliában Csehországban, Franciaországban, Kanadában, Ausztriában és Szlovákiában látogatott mesterkurzusok közül leginkább prof. Dr. h. c. Christoph Bossert és dr. Martin Sander kurzusain vett részt legeredményesebben. dr. Martin Sandréval olyannyira jó a kapcsolata, hogy a professzor meghívására rendszeresen koncertezik Németországban.

Hazai és külföldi elismertsége díjakban is megmutatkozik: 2007-ben a világ egyik legszínvonalasabbnak tartott anonim orgonaversenyén, a St. Maurice d’agaune Svájci orgonaművész-világverseny első helyezettje lett, ami számos hazai és külföldi versenyeredményének méltó folytatása. Művészeti tevékenysége mellett szakértői, illetve művészettudományos tevékenysége is jelentős. Az Organ Expert nemzetközi orgonaszakértői képzés egyetlen magyar résztvevője.

Művészi profilja az eredeti, korabeli hangszereken való játék és a hangszerekhez tartozó historikus játékmód. Ez nem csupán Bach, illetve a régi zene, de a romantika és modern zene terén is egyaránt fontos Balázs előadóművészi koncepciójában. Az orgona mellett mesterharmóniumon is aktív játékos, saját maga restaurált hangszereken koncertezik. Mint zeneszerző több műve hangzott el rangos nemzetközi fesztiválokon. Több kortárs mű ősbemutatója is fűződik nevéhez, így például H. Bornefeld, P. Eben orgonaművei, illetve magyarországi bemutatók, mint pl. Eötvös Péter: Le Balcon című operája. 2008-ban őt választották Miskolcon az „Év emberének”, ezzel jutalmazva kulturális tevékenységét, amit a megyeszékhelyért eddig tett.

A rovat további cikkei