(MTI)  Robert Holl 2008 óta három nyáron énekelte a szerepet. Az énekes úgy nyilatkozott, reméli, hogy egészségi állapota szeptember elejére helyreáll, a bayreuthi produkciót akkor ugyanis a barcelonai Gran Teatre del Liceuban mutatják be a Wagner-év bevezetéseként.
 
A bayreuthi programban 2006 óta szereplő produkciót Christoph Marthaler rendezte és a bemutatón is Kwangchul Youn énekelte Marke királyt. Az előadások érdekessége, hogy Trisztánt Robert Dean Smith személyesíti meg, aki idén a Művészetek Palotája Tannhäuser-premierjén a címszerepet énekelte, Izolda pedig Iréne Theorin lesz, akit a budapesti közönség a Ring három részében Brünnhildeként ünnepelt júniusban.
 
A dél-koreai basszus előbb szülőhazájában, majd Szófiában, végül Berlinben tanult. 1994 és 2004 között a berlini Staatsoper Unter den Linden tagja volt. A 2004/2005-ös szezonban három jelenős házban debütált: a New York-i Metropolitan Operában, a Teatro Real Madridban és a Washingtoni Operaházban. Dalénekléssel is foglalkozik, egyre több koncertet ad a zongoristaként is sikeres Helmut Oertel kíséretével.
 
A hagyományosan július 25-én kezdődő bayreuthi fesztivál újdonsága és nyitóelőadása A bolygó hollandi lesz, amelyet a 32 éves Jan Philipp Gloger rendez. A rangos német prózai színházakban dolgozó Gloger 2010-ben vitt először színre operát, Mozart Figaro házassága című művét Augsburgban, Händel Alcináját pedig 2011-ben rendezte a drezdai Semperoperben, 2013-ra pedig a Frankfurti Operától van felkérése Mozart Idomeneójára.