(MTI) - A kötet szerzője, Thomas Freudensprung osztrák színész és hobbiszakács 108 korabeli receptet gyűjtött össze, utalva a nagy zeneszerző 108 szimfóniájára. Az ORF honlapján található beszámoló szerint az olvasók tulajdonképpen egy kulináris időutazáson vehetnek részt a könyv segítségével.

 
A leírt ételkülönlegességek, amelyek között hagyományos magyar, pannon, burgenlandi, bécsi és angol fogások találhatók a mai kor ízlésvilágához igazítva, azokból a régiókból származnak, amelyekben Haydn gyakran megfordult, illetve élt. A 204 oldalas, Kochen macht Haydn Spass című könyv számos korabeli, részben a zeneszerzőhöz kötődő anekdotával fűszerezi az étkezési szokások bemutatását. Egyebek között kiderül belőle, hogy a zeneszerző imádta az édességet - köztük a marcipánt és a csokoládét -, mi több, szenvedélyes horgász volt.
 
A könyvhöz CD-lemez is tartozik, amelyről Haydn asztali zenéje szól: a darabok hossza elárulja, hogy annak idején mennyi időt szántak az egyes fogások elfogyasztására.
 
A kötet megjelentetésére a zeneszerző halálának kétszázadik évfordulója alkalmából megrendezett Haydn-emlékév szolgáltatta az alkalmat.