fbpx

Világsztárok a Szegedi Jazz Napokon

David Sánchez

November 8-án, szombaton rögtön egy különlegességgel indul a fesztivál, egy kiemelkedő hazai zongorista, zeneszerző és hangszerelő, Nagy János a Free Style Quintet + formációval, az FSCO combo verziójával érkezik. Utánuk egy legendás hazai együttes, a nemrég újra összeállt Magyar Jazz Quartet zenél: a formáció saját szerzeményeit Szakcsi Lakatos Béla, Csepregi Gyula, Vasvári Pál és Szende Gábor adja elő.

Egy jazzóriással folytatódik az este, Randy Weston amerikai zongorista az African Roots Trióval játszik. Weston munkássága valóban a két előbb említett kontinenst köti össze, és olyan kiválóságokat, mint Kenny Dorham, Cecil Payne, Dizzy Gillespie vagy Pharoah Sanders. A napot a Bolla Gábor Quartet jam sessionje zárja, a fiatal szaxofonvirtuóz Szakcsi Lakatos Róbert, Orbán György és Balázs Elemér társaságában zenél.

November 9-én, vasárnap este ismét egy kiemelkedő magyar formációval, Kőszegi Imre dobos együttesével indul, majd egy zseniális tenorszaxofonos, David Sánchez kvartettje lép fel. A Grammy-díjas előadó az afro-karibi jazz világából került a New York-i szcéna közepére, majd onnan világkörüli turnékra, többek között mentorával, Dizzy Gillespie-vel együtt. Legújabb, Cultural Survival című lemezét szintén Grammy-re jelölték, hamarosan mi is meghallhatjuk, miért.

A zárókoncert még egy kiváló dobost tartogat, aki saját triójával jön, de egy másik hármasból ismerhetjük: Carl Palmer a progresszív rock szupercsapata, az Emerson, Lake & Palmer egyik motorjaként vált ismertté. Ezúttal Paul Bielatowicz gitárossal és Stuart Clayton basszusgitárossal együtt játssza szerzeményeit.

A rovat további cikkei