fbpx

Zenélő padok Varsóban a Chopin-bicentenáriumra

 Chopin szobra Varsóban

(MTI) – Összesen tizenöt ilyen ülőalkalmatosságot tettek ki a lengyel fővárosban azokra a helyekre – így a királyi várba vezető útra -, amelyek valamilyen módon kötődnek a zeneszerző életéhez – mondta Jerger Krisztina, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatóhelyettese. Hogy melyik pad Chopin melyik darabját játssza el gombnyomásra, azt a rájuk szerelt kis táblákon tüntették fel.

   
Az egész városban egyébként egységes dizájnnal, piros-fehér lengyel nemzeti színre épülő plakátokon, transzparenseken hirdetik a Chopin-bicentenárium eseményeit.
   
A magyar intézethez közeli Nemzeti Filharmónia épületében naponta két koncertet tartanak – délután 5-kor és este 9-kor -, az utcákon műsorfüzeteket osztogatnak, az állami televízióban pedig beszámolnak a külföldi Chopin-eseményekről, például a koreai Chopin-versenyről, ahol az énekesek lengyelül adták elő a zeneszerző dalait. A mozikban a róla vagy vele kapcsolatos filmeket nézhetik meg az érdeklődők – sorolta Jerger Krisztina.
   
Beszámolt arról is, hogy Varsóban a zeneszerző születésének 200. évfordulójára megnyitották az új, kibővített Chopin Múzeumot a belvárosi Palac Ostrogskich-ban. A zeneszerző életét és munkásságát interaktív módon, a XXI. századi technika segítségével mutatják be.
   
Chopin születésnapjának pontos dátumakor, március 1-jén hétfőn a Nemzeti Operaházban ünnepi koncertet adtak Chopin műveiből a Lengyel Filharmónia Szimfonikus Zenekara Antoni Wit vezényletével.

A rovat további cikkei