Komolyzene mellett Szász Endre a Kaposfesten

Egyéb

kaposfest
Fotó: kaposvarmost.hu

A fesztivál augusztus 13-án indul a Kaposfest Nyitókoncerttel, majd az egy hét alatt fellép Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Alina Ibragimova, Alexander Bouzlov, Knut Erik Sundquist, Jose Gallardo, Nicolas Altsteadt, Feng Ning, Maxim Rysanov és Tunyogi Henriett. Emellett esténként saját koncerttel várja a közönséget többek között Kapocs Zsóka, Nagy Laci Gitano és Szakcsi Lakatos Béla.

A fesztivál kísérőprogramjai a képzőművészethez kapcsolódnak. Kaposvár kiváló múzeumai és kiállítóterei alkalmasak országos és helyi szinten is emlékezetes tárlatok létrehozására. A korábbi fesztiválok idején a városba látogatók olyan kiállításokkal találkozhattak, amelyek Rippl-Rónai Józsefről, Juan Gyenesről szóltak, vagy akár egy hazai szinten is egyedülálló kiállítás kortárs festőművészeiről. Idén augusztus 14-én 17 órakor, a 2003-ben elhunyt Szász Endre emlékkiállítása nyílik a Vaszary Képtárban. Életének utolsó évtizedeit a Kaposvár közelében fekvő Várdán töltötte, ahol nyugalmas otthont teremtett magának. A festőművész sikeres életpályájának kíván méltó tiszteletet adni a város.

A fesztivál ideje alatt, augusztus 15-én 16 órakor nyílik Kaposvár híres szülöttének Rippl-Rónai Józsefnek  rajzaiból kiállítás a nemrég felújított Róma-Villában. A tárlattal mélyebb bepillantást nyerhetnek a látogatók egy olyan nagy művész életének hétköznapjaiba, aki szünet nélkül rajzolt. Ceruzával, lúdtollal minden keze ügyébe kerülő lapra, kávéházi számlablokkra, szalvétára, de leginkább szép fehér merített papírra, szinte ?nagyüzemben?ontotta a rajzokat. A tárlaton megtekinthetőek lesznek a Párizsban Toulouse Lautrec jelenlétében készült litográfiák is.  A város egyik büszkeségét, az Andrássy-ebédlő rekonstrukcióját a Kaposfest idején adják át a nézőközönségnek a Róma-Villa új látogatóközpontjában.