2019. augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál az év várva várt családi rendezvénye. Az idei díszvendég Japán, a fesztivál kiemelt témája a lábbeli készítés lesz.

Több száz fellépő, egész napos színpadi programok, közel ezer kézműves mester, izgalmas mesterség-bemutatók és népi játszóházak biztosítják majd a látogatók számára a jó hangulatot és elfoglaltságot.

A szakmák rejtelmeit a látványműhelyekben ismerhetik meg az érdeklődők: mintegy nyolcszáz magyar és százötven külföldi kézműves műhelybe lehet betérni, ezek közül számos helyszínen nem csak megcsodálni lehet egyedülálló kézműves népi örökségünket, de ki is próbálhatjuk a mesterségeket.

Kiemelt téma idén a lábbeli: különösen nagy figyelmet kap majd a szegedi papucs, kiállítások, divatbemutatók várják az érdeklődőket, akik elleshetik továbbá a cipészmesterek titkait, emellett kortárs cipőtervezőink is megmutatják, hogyan értelmezik újra a hagyományos lábbeliket. A fesztivál vendége lesz az a mester is, akinek családja generációk óta foglalkozik lábbelik készítésével, és őt emlegetik úgy, mint a világ legjobb cipésze, de érkeznek a szakma jeles képviselői Izlandról, Törökországból és Spanyolországból is.

Japán és Magyarország között 150 évvel ezelőtt létesítettek diplomáciai kapcsolatot, a jeles alkalomból az ázsiai ország mesterei segítségével a látogatók megismerkedhetnek a kimonókkal, a legyezőkkel, a japán lábbelikkel, a kerámiákkal, a furosiki batyuval, a kokesi babával, a taiko dobbal és még sok más érdekességgel. Megtanulhatnak japán ecsettel írni, papírt hajtogatni, japán virágcsokrot rendezni, nem beszélve arról, hogy megkóstolhatják a japán ételeket és italokat is.

Először lesz folk-kocsma, ahol énektanítás, mesemondók, táncház és karaoke várja a betévedőket. A rendezvény utánozhatatlan vásári hangulatáról gólyalábasok, mutatványosok és kikiáltók gondoskodnak majd, de megmutatják magukat a busók, a matyók és a kékfestő műhelyek is.