A gróf Széchényi Ferenc tiszteletére rendezett program november 15-17. között zajlik.

1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc engedélyért fordult I. Ferenc császárhoz, hogy tudományos gyűjteményét a nemzetnek ajándékozhassa. Az uralkodó hozzájárulását adta, így ezt a dátumot tekintjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének.

A múzeum 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította el azt az ünnepélyes koncertsorozatot, amelynek idei hangversenyén Bach- és Haydn-művek hangoznak el. A koncertsorozat művészeti vezetője Dubóczky Gergely karmester. A koncertek mellett tematikus tárlatvezetések is színesítik a programot.

A november 15-i nyitókoncerten Anneke Boeke 2016-ban alapított Ensemble Cantilene együttesével tér vissza, november 16-án, a Budapesti Kamarazenei Műhely Telemann-estjét hallhatjuk, majd november 17-én, a sorozat zárókoncertjén a Budapest Sound Collectivet hallhatja a közönség.

A vasárnapi tárlatvezetésen közreműködik a Haydn Barytontrio Budapest.  A tárlaton nemcsak újkori és modern kori történelmünk jeles személyiségeit és történelemformáló eseményeit ismerhetjük meg, hanem zenetörténeti érdekességekkel is találkozhatunk.

A hangversenyre váltott jeggyel 17 órától látogatható a Nemzeti Múzeum Magyarország történetét 1703-tól 1990-ig bemutató állandó kiállítása. A koncertsorozathoz tematikus tárlatvezetések is kapcsolódnak.

Részletek itt.

Nyitókép: Anneke Boeke és az Ensemble Cantilene. Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum