A Virág Judit Galéria 75. tavaszi aukciója három órán át tartó licitharcot hozott. A legnagyobb szenzációt Kondor Béla négy évtizede nem látott festményének feltűnése keltette, amely 85 millió forintért talált új tulajdonosra.

Kondor Béla Két fej (Modell eresztés) című ikonikus festménye negyven év után, váratlanul került elő. Az 1958-ban készült remekművön a ragyogó arany háttér előtt a teljes kondori eszköz- és szimbólumtár, játék és technika ötvözete megcsodálható. 38 millió forintos kikiáltási árról indult, majd 85 millió forintig menetelt.

kondorbela_egész.jpg
Kondor Béla: Két fej (Modell eresztés)

Az este a művészeti szenzációkról szólt: a tételek között Gábor Jenő életének egyik fő műve is szerepelt, amely bármelyik múzeum gyűjteményének féltett darabja lehetne. A Július 14. Párizsban című monumentális festmény az art deco egyik mesterműve. A látványos és színes alkotáson utcabál elevenedik meg: a párizsiak önfeledten ünneplik a forradalom napját. A mozgalmas utcai jelenetet, amely a legjobb francia festészeti hagyományokat eleveníti fel, szoborszerűen megformált, táncoló alakok és tobzódó színek jellemzik. A ‘20-as évek végén keletkezett festmény 80 millió forintért kelt el.

gaborjeno.jpg
Gábor Jenő: Július 14. Párizsban